Иран прие да се върне към преговорите за ядрено споразумение до края на ноември

Иран прие да се върне към преговорите за ядрено споразумение до края на ноември
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.10.2021
  • Share:

Техеран се съгласи да се върне на масата за преговори във Виена след месеци на закъсали преговори със световните сили относно ядрената си програма. Решението беше обявено от заместник-министъра на външните работи на Иран, но не беше определена дата.


„Съгласни сме да започнем преговорите преди края на ноември", каза Али Багери Хани, заместник-министър на външните работи на Иран и главен преговарящ на нацията във Виена, в публикация в Twitter в сряда, добавяйки, че точната дата ще бъде обявена следващата седмица.


Той направи изявлението след среща с политическия директор на ЕС Енрике Мора, главен координатор на преговорите. Багери също така похвали срещата като "много сериозен и конструктивен диалог по съществени елементи за успешни разговори".


Мора разговаря с иранските си колеги в Техеран в средата на октомври, а тази седмица иранската делегация се срещна с посредниците на ЕС в Брюксел. Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян каза, че Техеран ще оцени резултатите от преговорите в Брюксел, преди да определи дата за възобновяване на дискусиите във Виена.


Преговорите за съживяване на споразумението от 2015 г. относно иранската ядрена програма, известно още като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), спряха през юни на фона на президентските избори в Иран и формирането на ново правителство. Оттогава западните правителства, които участват в преговорите, многократно обвиняваха Техеран, че не желае да се върне на масата - нещо, което Иран отрече.


През октомври говорителят на комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент Махмуд Абазаде Мешкини отхвърли обвиненията, че Техеран бойкотира преговорите. Той каза още, че „топката е в полето на западните страни". Иран многократно обвиняваше западните държави, че не са изпълнили ангажиментите си по споразумението, и твърди, че санкциите, наложени срещу Ислямската република, трябва първо да бъдат премахнати, преди тя да се придържа към своите задължения по сделката.


Исканията на Техеран бяха посрещнати с опозиция от някои страни по сделката. В началото на октомври Германия заяви, че Иран не може да поставя нови предпоставки за възобновяване на преговорите. „Ако тук се поставят нови условия от Иран за възобновяване на преговорите, тогава ние отхвърляме това", каза по това време говорител на германското външно министерство.


Първоначално споразумението беше подписано между Иран, Китай, Франция, Германия, Русия, ЕС, Обединеното кралство и САЩ. Бившият американски президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от сделката през 2018 г. и след това Белият дом наложи нов набор от ембарго на Техеран, който отговори с възобновяване на обогатяването на уран над нивата, разрешени от споразумението за JCPOA.


Администрацията на Байдън изрази силен интерес за възстановяване на споразумението и се включи в непреки преговори с Техеран във Виена. Досега обаче той отхвърля искането на Иран за премахване на санкциите като предпоставка за продължаване на преговорите, но все още предпочита дипломацията.

Станете почитател на Класа