Процъфтяващ природен „спа“ на брега на Мъртво море се превърна в призрачен град

Процъфтяващ природен „спа“ на брега на Мъртво море се превърна в призрачен град
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

Мъртво море, разположено насред пустинята между границите на Израел и Йордания, винаги е привличало на бреговете си онези, които са искали да се потопят в здравословните му води и да се насладят на неговите релаксиращи, хипоалергични и хидратиращи свойства. Сега този естествен „спа" се свива с тревожна скорост и дори може да изчезне. От 60-те години на миналия век морето вече е загубило една трета от повърхността си, според АФП.


Някогашният оазис, разположен на западния бряг на Мъртво море, наречен Ейн Геди, където преди десетилетия хората се отпускаха в басейните и се къпеха в морето, сега е покрит с ужасни кратери, оставени от водата, която се отдалечи на около три километра от древния бряг. Туристическият център се превърна в „град-призрак" с цялата си инфраструктура, разбита от разпространението на разкъсвания на терена и появата на кратери.


Зад тази геоложка катастрофа стои човешката дейност. Естественото изпаряване на морската вода нямаше да повлияе толкова много на това огромно тяло от солена вода, ако не беше човешката намеса. Ситуацията се влоши, защото израелски и йордански фермери използват водите на река Йордан за напояване по такъв начин, че в момента морето получава само 10% от потока, който е достигал до него преди.


Освен това химическите компании продължават да се възползват от тези богати на минерали води, което води до прекомерно извличане. Глобалното затопляне (също резултат от човешката дейност) се добавя към свиването на морето, чиито води се оттеглят с около един метър годишно.


Гидън Бромбърг, директор на неправителствената организация EcoPeace Middle East, смята, че „кратерите са отмъщение на природата за неподходящи действия от страна на човека. Ще бъде невъзможно да се върне на морето загубената му слава", оплака Бромбърг в интервюто за АФП. „Ние обаче сме ангажирани поне да стабилизираме ситуацията".

Станете почитател на Класа