Роджър Уотърс: „Ако унищожат свободната преса, те унищожават света“

Роджър Уотърс: „Ако унищожат свободната преса, те унищожават света“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

„Делото за екстрадиция на Джулиан Асандж може да нанесе фатален удар върху свободната преса в световен мащаб", каза фронтменът на Pink Floyd Роджър Уотърс, докато британският съд претегля окончателните аргументи дали да прехвърли съоснователя на WikiLeaks в ареста в САЩ.


Въпреки че Върховният съд на Обединеното кралство не постанови решение след изслушването на обжалването в четвъртък и сега отделя време за обмисляне на решение, Уотърс каза, че е „дълбоко, дълбоко загрижен за това как ще се развие случаят".


„Това няма нищо общо с правосъдието или с предоставените аргументи", каза Уотърс в интервю. „Абсолютна глупост е този човек да е бил затворен дори за един ден – независимо дали е в посолството на Еквадор или в Белмарш. Бъдещето на всички нас, на всички наши деца и внуци зависи от това съдебно дело. Ако унищожат четвъртото съсловие – което се опитват да направят, унищожавайки Асандж – те унищожават света".


Съоснователят на WikiLeaks е държан в лондонския затвор с максимална сигурност Белмарш от 2019 г., арестуван от властите на Обединеното кралство, след като прекара около седем години в посолството на Еквадор в града под политическо убежище. Обвинен в нарушаване на вековния Закон за шпионажа чрез публикуване на секретни материали, Асандж е заплашен от до 175 години затвор, ако бъде екстрадиран в Съединените щати и признат за виновен.


Докато окръжният съдия Ванеса Барайцер първоначално отхвърли искането на Вашингтон за екстрадиция, позовавайки се на притеснения относно психичното здраве на Асандж и риска той да се самоубие в американски затвор, оттогава САЩ обжалваха, излагайки последните си аргументи по време на изслушването в четвъртък.


Уотърс нарече тази първоначална присъда „брашнена", като заяви, че Барайтсер е трябвало да отхвърли случая и да не остави шанс за обжалване. „Ако беше изслушала доказателствата, ако беше правилен съдия и ако беше взела правилна присъда, тя щеше да каже - делото е прекратено, освободете затворника. Тя не го направи".


Рокзвездата призова поддръжниците на Асандж, WikiLeaks и свободната преса да „продължат да вдигат толкова шум, колкото могат. Те трябва да се опитат да убедят своите съседи, чичовците си, лелите, бабите и дядовците и всички, които познават, да излязат на улицата, за да протестират срещу това", добави той.

Станете почитател на Класа