Байдън: „Ние ще притежаваме бъдещето“

Байдън: „Ние ще притежаваме бъдещето“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

По време на реч, произнесена в четвъртък в Белия дом, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че има амбициозна „историческа икономическа рамка, която ще позволи страната да победи Китай в икономическата конкуренция за 21-ви век".


„Имаме историческа икономическа рамка, която ще създаде милиони работни места, ще развие икономиката, ще инвестира в нашата нация и нашите хора, ще превърне климатичната криза във възможност и ще ни постави на пътя към спечелването на икономическа конкуренция за 21-ви век срещу Китай и всички други големи държави в света", каза президентът.


Освен това Байдън посочи, че рамката е фискално отговорна и че няколко лауреати на Нобеловата награда по икономика смятат, че тя ще намали инфлационния натиск върху икономиката и през следващите десет години ще намали дефицита на САЩ.


„Става дума за разширяване на възможностите", продължи обитателят на Белия дом, който увери, че „този план, разработван в продължение на месеци от Демократическата партия, ще промени фундаментално живота на милиони хора и ще доведе страната до лидерство в света".


Байдън обясни, че ще разширят услугите за възрастни хора, ще намалят разходите за грижи за децата, за да увеличат работната сила, особено майките, и ще удължат данъчното облекчение за средната класа, което ще бъде възстановяемо.


Президентът отбеляза също, че рамката включва инвестиции в образованието, за да се гарантира, че младите хора получават добре платена работа, и помага на около четири милиона души да получат достъпно здравно покритие.


От друга страна президентът обясни, че ако планът бъде одобрен, ще бъдат създадени влакове, електрически автобуси и национална мрежа от половин милион зарядни станции за електрически превозни средства за борба с изменението на климата.


В крайна сметка Байдън обеща да не повишава данъците за тези, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно и да определи минимален данък от 15% за най-големите корпорации. „Ако направим тези инвестиции, няма да има нищо, което да спре американския народ, ние ще притежаваме бъдещето", заключи той.


Това е бюджетен пакет на стойност 1,75 трилиона долара, който не включва някои от предизборните обещания на президента, като например намаляване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Настоящият президент вярва, че планът може да бъде одобрен от разделения Сенат.

Станете почитател на Класа