Руски части за ПВО ще изчисти небето на Донбас от турските дронове

Руски части за ПВО ще изчисти небето на Донбас от турските дронове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

След бойното приложение от страна на Въоръжените сили на Украйна на безпилотниците «Байрактар ТБ2» (Bayraktar TB2) турско производство в Донбас експертите заговориха дори за възможността в зоната на конфликта да се появят руски части за ПВО.

 

Появата на руски части за ПВО ще изчисти небето на Донбас от турските дронове

 

 

Василий Кашин, руски политолог и сътрудник на Висшето училище по икономика, заяви пред «Комерсант», че ако Киев продължи използването на дронове в Донбас, неизбежно ще последват контрамерки за постигане на баланс на силите. Действията на украинската страна ще доведат до необходимостта от рязко укрепване (превъоръжаване) на ПВО на ДНР и ЛНР, за да се изчисти небето на самопровъзгласилите се републики от присъствието на враждебни дронове.

 

«Или ще се наложи пряко участие в тяхната (на ДНР и ЛНР, бел. ред.) ПВО на руски въоръжени сили», обясни перспективите Кашин.

 

На свой ред Константин Скоркин от Московския център «Карнеги» обясни действията на Киев с желанието да „повдигне ентусиазма“ на украинците. Той припомни, че по време на Втората карабахска война споменатите дронове се били проявили много добре, превръщайки се във „военна сензация“. Победата на Баку вдъхновитла Киев, който видял модел в Нагорни Карабах за връщане на териториите и решил да се възползва от възможността.

 

«Ясно е, че този паралел не е много правилен, тъй като конфликтите са различни по природа, но в Киев търсят прости рецепти», отбеляза Скоркин.

 

В същото време експертът от руския съвет по международни въпроси Тимур Ахметов, който живее в Анкара, заяви, че критиците на турските власти настояват Анкара да се отнася по-внимателно и селективно при доставката на оръжие. Особено когато става дума за горещи точки близо до Турция.

 

«Грешка в неправилното изчисление на рисковете от всякакви доставки може да повлияе на ситуацията в други конфликти с участието на Турция», счита Ахметов.

 

Той добави, че в диалога между Москва и Анкара неминуемо ще се появи дискусия за доставката на оръжие, тъй като Русия може да прехвърли оръжията си в ръцете на враговете на Турция, отговаряйки симетрично на появата на турските дронове в битката на Украйна срещу народните републики в Донбас.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа