Байдън се похвали: Папата ме нарече "добър католик"

Байдън се похвали: Папата ме нарече "добър католик"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2021
  • Share:

От Белия дом обявиха, че Байдън е благодарил на Франциск "за застъпничеството му за бедните по света и тези, които страдат от глад, конфликти и преследвания

 

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че папа Франциск го е нарекъл "добър католик", когато двамата се срещаха в петък във Ватикана в началото на европейското пътуване на президента, целящо да затвърди международния авторитет на САЩ.

 

Срещата във Ватикана продължи повече от час - повече от времето, което беше дадено на двамата предшественици на Байдън - и се състоя в момент, когато Байдън пристигна в Европа преди срещата на върха на Г-20 през уикенда в Рим и преговорите на ООН за климата в Глазгоу.

 

Байдън, едва вторият католик, заемащ поста в Овалния кабинет, заяви, че Франциск е изразил задоволство, че "съм бил добър католик" по време на разговорите, които заобиколиха спорната тема за абортите.

 

http://epicenter.bg/images/news/102021/thumbs/main_1635527557.jpg

 

Срещата поставя началото на пътуването на Байдън в Европа, където той се надява да прокара мантрата си, че "Америка се завръща" след годините на Тръмп.

 

Срещата във Ватикана беше закрита за медиите, но кадри, публикувани от Светия престол, показаха добронамерена среща, изпълнена с усмивки, като на моменти Байдън беше видимо развълнуван, а на друго място каза на папата "Бог да те обича".

 

Той нарече понтифекса "най-значимият воин на мира, който някога съм срещал", докато му подаряваше президентска монета, напомняща за полка, в който е служил синът му Бо Байдън, починал от рак през 2015 г.

 

"Знам, че синът ми би искал да ви подаря това", каза Байдън. Президентът, който открито разказва за вярата си и за това как тя му дава сили, вече се е срещал три пъти с Франциск, но това беше първата им среща, откакто той влезе в Белия дом.

 

След срещата на Г-20 през уикенда Байдън ще замине за Глазгоу за преговорите за климата COP26. Както Байдън, така и папата открито говорят за необходимостта от справяне с глобалното затопляне - Франциск повтори призива си за действие в предаването на Би Би Си в петък - и това беше доминираща тема в разговорите им.

 

"Благодарих на Негово Светейшество за застъпничеството му за бедните по света и за тези, които страдат от глад, конфликти и преследване, и похвалих лидерството му в борбата с климатичната криза и прекратяването на пандемията", написа по-късно президентът в Туитър. Той заяви, че срещата, част от която е била със съпругата му Джил, е била "чест" за него.

 

От Ватикана съобщиха, че двамата са обсъдили изменението на климата, пандемията и въпроса за бежанците и мигрантите, както и "защитата на правата на човека, включително свободата на религията и съвестта".

 

След срещата Байдън заяви пред журналисти, че нажеженият въпрос за абортите не е бил обсъждан. "Говорихме само за това, че той се радваше, че съм добър католик", каза Байдън.

 

Байдън подкрепя правото на избор, докато 84-годишният Франциск е заклеймявал прекъсването на бременността като "убийство". Въпреки това понтификът се дистанцира от стремежа на консервативните американски епископи да откажат причастие на политици, подкрепящи правото на аборт - сред които е и Байдън.

 

След срещата Байдън се отправи за разговори с италианския министър-председател Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон преди началото на Г-20 в събота сутринта.

 

Светият престол съобщи, че личната среща е продължила час и 15 минути, а после още около 15 минути са минали във фотографиране и размяна на подаръци в присъствието на останалите членове на американската делегация, включително на първата дама Джил Байдън.

 

Президентът на САЩ подарил на папата сувенирна монета и се пошегувал с Франциск, като му казал: "Следващия път, когато Ви видя, ако (монетата) не е у Вас, ще трябва питиетата да са от Вас. Но аз съм единственият ирландец, когото сте срещали, който никога не е пил.

 

"От Белия дом обявиха, че Байдън е благодарил на Франциск "за застъпничеството му за бедните по света и тези, които страдат от глад, конфликти и преследвания". Той похвалил папата и за "неговата лидерска роля в борбата с климатичната криза, както и за призивите му чрез споделяне на ваксини и равномерно икономическо възстановяване на света да бъде направено така, че пандемията да може да приключи за всички".

 

Светият престол заяви, че двамата са обсъдили "грижата за планетата", здравеопазването, пандемията, бежанците, мигрантите и "защитата на човешките права, включително свободата на вероизповедание и свободата на съвестта".

 

 
 

 

Станете почитател на Класа