„Следете внимателно какво казвам! По-добре си записвайте … «(В.В. Путин)

„Следете внимателно какво казвам! По-добре си записвайте … «(В.В. Путин)
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Много изключителни личности ще останат в паметта на потомството благодарение на известните си речи. Речта на Ленин от брониран автомобил на Финландската гара, речта на Уинстън Чърчил във Фултън, «Имам една мечта» на Мартин Лутър Кинг …

 

„Следете внимателно какво казвам! По-добре си записвайте ... "(В.В. Путин)

 

Владимир Путин несъмнено произнесе своята коронна реч на 10 февруари 2007 г. на конференцията в Мюнхен. Мащабна, силна, дълбока. В тази реч президентът на Руската федерация очерта вектора на развитие на целия бъдещ многополюсен свят.

 

Съзнателно или не, той зададе тенденцията, която все още определя външната политика на Русия, под чието влияние попадат почти всички международни играчи.

 

Логично продължение беше речта му в Крим, която той произнесе във формата на послание до Федералното събрание за присъединяването на Крим към Русия, първата му реч във Валдай през 2014 г., а може би и всички последващи.

 

Западът очаква с трепет всяка поредна реч на Путин във «Валдай» — какво още ще каже кремълският автократ?

 

Западняците дори са по-уплашени от отговорите на Путин на собствените им въпроси.

 

Когато на срещата във Валдай през 2011 г. на провокативния въпрос на американски журналист:

 

„Можете ли да унищожите Съединените щати за около половин час?“, Путин, след като помисли няколко секунди, отговори:

 

„Всъщност много по-бързо. ..“

 

всички изпаднаха в ступор, най-вече самият журналист.

Това горното имаше ефект на експлодираща бомба!

Дори това е меко казано.

 

Американският журналист забрави следващите си въпроси.

 

А другите?

Всички други реагираха на база на степента си на лоялност си към САЩ.

Някои дори се усмихваха.

Въз основа на горното никой не беше изненадан от факта, че след фразата на Путин:

 

„Още от детството си живея на принципа, че ако сблъсъкът е неизбежен, тогава трябва да удариш първи!“ на Запад се появиха заглавия:

 

„Жестокостта на Речта на Путин във Валдай изуми американците“.

 

И трябва да кажа, имаше защо!

 

«Валдайската реч на руския президент в Сочи се превърна в едно от най-важните му външнополитически изявления след речта му в Мюнхен през 2007 г.», написа тогава редактора на Financial Times за Източна Европа Нийл Бъкли, който участва в срещата на клуб Валдай.

 

Нещо повече, той счете, че речта на Путин е „една от най-антиамериканските му речи през всичките 15 години като най-влиятелния политик в Русия“.

 

О, той си спомнял Мюнхен!

 

А защо не си спомни „руската мечка, която няма да даде тайгата си“ и на която „никой не трябва дори да се опитва да й сложи верига“, казано от Путин на същото място, но година по-рано?!

 

Въпреки че на фона на събитията, предшестващи Валдай-2015, тази негова реч все още беше върхът на миролюбието (за тези, които са забравили, ще ви напомня — 3 седмици преди това Руската федерация влезе в Сирия, което беше голяма изненада за Обама).

 

Речта на Путин на Валдай-2021 беше по-миролюбива, но въпреки това отново направи незаличимо впечатление на разлагащия се Запад, който отново се вкопчи в екраните на своите телевизори с нескрита тревога.

 

Оттук нататък Русия ще се ръководи от идеологията на умерения консерватизъм и призовава всички здрави сили на обществото, включително и западното, под своите знамена. Това е основната идея, която президентът на Русия се опитваше да предаде на събралата се в Сочи високопоставена среща, която идея премина като червена нишка.

 

В дискусията, която възникна с модератора на форума, Путин се позова на един от любимите си философи Николай Бердяев, който в зората на съветската държава, спорейки с болшевиките, които дойдоха на власт, каза:

 

«Смисълът на консерватизма не е в това, че той възпрепятства движението напред и нагоре, а в това, че той възпрепятства движението назад и надолу».

 

Болшевиките го послушаха и го изпратиха от страната с прочутия „философски параход“ година по-късно, през 1922 година. Путин призова западната общност да не повтаря грешките на болшевиките.

 

(апропо, тук може да се спори, защото социализмът на болшевиките НЕ беше НЕконсервативен, той залагаше на общочовешките, морални и духовни ценности, на които залага и съвременна Русия. Но това е тема за друг разговор).

 

Акцентите в речта на Путин бяха свързани с глобалната цивилизационна криза, която връхлетя разлагащия се Запад, причинена от изчерпания модел на капитализма, придружена от преразглеждане и подмяна на вековните цивилизационни, човешки, духовни и житейски ценности (включително полови и джендърни) и наглото пренаписване на историята.

 

Няма смисъл да ви убеждавам в наличието в човечеството на духовни и морални устои.

 

Всички разбирате, че с натрапваните ни от Щатите джендърен и трансджендърен диктат, с неговите 58 варианта джендърна идентичност, със също натрапваната ни ЛГБТ-идеология, което от своя страна фактически е удар върху хетеросексуалните, с расовата дискриминация този път върху бялото население в някои страни, колкото и да ви изглежда абсурдно, с Родител Номер 1 и Родител Номер 2… — това вече излезе извън пределите на здравия разум!

Путин призова всички противници на това да се обединят под знамената на здравия консерватизъм.

 

И обяви, че Русия е готова да оглави това движение.

 

Дотук всичко е ясно.

 

Но системната криза, поразила Запада, се нуждае от пояснения.

 

С нея не всичко е толкова очевидно.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа