Американският авиационен регулатор с „дълбоки опасения, че 5G кулите може да попречат на системите в пилотската кабина"

Американският авиационен регулатор с „дълбоки опасения, че 5G кулите може да попречат на системите в пилотската кабина"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Федералната авиационна администрация на САЩ алармира при затворени врати за плановете за използване на нов спектър за 5G мрежи, позовавайки се на „дълбока загриженост, че кулите могат да попречат на самолетните системи", според множество доклади.


Тъй като мрежовите оператори са готови да започнат да използват спектъра на C-Band за 5G преди края на годината, FAA изрази „дълбока загриженост относно потенциалното въздействие на технологията върху авиационната безопасност" и възнамерява да издаде публично предупреждение към пилотите, според писмо от агенцията, получено от Ройтерс в петък.


Написан от заместник-администратора на FAA Брадли Мимс на 6 октомври, документът поставя под въпрос „дали 5G операциите в спектъра на C-Band могат потенциално да причинят смущения в работата на радарния висотомер", позовавайки се на тази ключова система за безопасност в пилотската кабина, която измерва разстоянието между самолета и земята.


Авиационният регулатор изготвя специален бюлетин и редица правила, свързани с използването на 5G в C-Band, според неназовани служители и източници от индустрията, без да е ясно кога смята да публикува предупреждението или кога новите правила ще влязат в сила.


Използвани във всички търговски самолети, радарните висотомери могат да помогнат за предотвратяване на катастрофи и сблъсъци във въздуха, както и да помогнат при кацане при лошо време, наред с други неща. Въпреки това, FAA и някои експерти от индустрията се опасяват, че „новите 5G сигнали, предавани от наземни безжични кули, биха могли да отхвърлят показанията на инструмента достатъчно, за да причинят неизправност на определени системи за контрол на полета", пише Journal.


Въпреки предупрежденията от FAA, Федералната комисия по комуникациите (FCC) не споделя същите опасения. След преглед миналата година агенцията, която регулира ефира, заключи "използването на 5G в C-Band няма да има вредно въздействие върху добре проектираното авиационно оборудване", освобождавайки пътя на доставчиците на клетки да започнат да използват спектъра. „FCC остава ангажирана с безопасността, докато продължава напред с внедряването на нови технологии, които поддържат нуждите на американския бизнес и потребителите", каза говорителката на Reuters.


CTIA - търговска асоциация, представляваща индустриални гиганти като AT&T, T-Mobile и Verizon - твърди, че „Всяко забавяне при активирането на този спектър рискува конкурентоспособността на Америка и застрашава способността ни да гарантираме глобално лидерство в 5G", добавяйки че телекомите вече използват C-Band в 40 държави.


Въпреки това, докато FAA и авиационните фирми все още се карат със своите регулаторни и индустриални колеги в FCC и телекомите, представител на FAA каза, че агенцията ще продължи да работи по проблема с други служители, „така че авиацията и най-новото поколение 5G клетъчната технология да може безопасно да съществуват заедно."

Станете почитател на Класа