Газпром ще покрие една трета от ръста на световното потребление на газ през 2021 г.

Газпром ще покрие една трета от ръста на световното потребление на газ през 2021 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Руската държавна компания "Газпром" обяви на 28 октомври, че е увеличила производството на природен газ, за да покрие до една трета от ръста на световното потребление тази година.


Според компанията производството се е увеличило с 16,6% (еквивалентно на 56,7 милиарда кубически метра газ) от началото на 2021 г. до средата на октомври в сравнение със същия период преди година. Това ускорено увеличение беше причинено от нарастващото търсене в световен мащаб, тъй като основните икономики започнаха да реактивират бизнеса си и да се възстановяват след пандемията от covid-19.


„По този начин Газпром не само гарантира надеждната работа на горивно-енергийния комплекс на Русия, но и има значителен принос за развитието на световния енергиен пазар", отбелязват от компанията.


Компанията изчислява, че световното потребление на газ ще нарасне до края на 2021 г. със 150 000 милиона кубически метра, достигайки общо 4,2 трилиона кубически метра. Най-голямото и значително възстановяване на търсенето на газ според компанията ще дойде от трите й ключови пазара: Русия, Китай и Европа.


„Въпреки промените в ценовата среда – покачващите се цени на газа в Азия и Европа – и новите инициативи за декарбонизиране на икономиката, водещите изследователски организации продължават да прогнозират значително увеличение на глобалното потребление на газ в краткосрочен и дългосрочен план", посочва Газпром.

Станете почитател на Класа