Папа Франциск благослови Байдън като "добър католик"

Папа Франциск благослови Байдън като "добър католик"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

В навечерието на срещата на върха на лидерите на Г-20 президентът на Съединените щати Джо Байдън проведе в Рим среща с папа Франциск, който определи президента на северноамериканската страна като „добър католик".


Събрани в библиотеката на Апостолическия дворец на Ватикана, Байдън и папа Франциск говориха насаме в продължение на 75 минути за здравната ситуация на фона на пандемията на коронавирус, политиките за околната среда, както и за бежанците и мигрантите, според изявление на Светия престол.


След "сърдечните разговори" - както ги описа Ватиканът - журналисти попитаха Байдън дали е говорил с папата по въпроса за аборта, на което президентът отговори отрицателно. „Току-що говорихме за това как той е щастлив, че съм добър католик и че трябва да продължа да получавам причастие", каза Байдън.


Папският коментар за причастието на северноамериканския президент идва, след като американски католически епископи представиха план, който ще им позволи да откажат причастие на политици, които подкрепят правото на аборт, като по този начин генерираха потенциално обществено порицание срещу Байдън, чиято администрация се бори срещу закона на Тексас, който забранява аборта след шестата седмица на бременността.


Върховният понтифик обаче никога не се е съгласявал с предложението на американските епископи, въпреки твърдото си противопоставяне на аборта, което той не се колебае да определи като „убийство". „Причастието не е награда за съвършените", каза папата през септември, заявявайки, че „решението на епископите е повече политическо, отколкото пастирско".

Станете почитател на Класа