Екс-командващ силите на НАТО в Европа: Възстановяването на отношенията с Русия е възможно, но само при строги условия

Екс-командващ силите на НАТО в Европа: Възстановяването на отношенията с Русия е възможно, но само при строги условия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Москва и НАТО общуваха дълги години и благодарение на това страните успяха да избегнат военен конфликт. Но напоследък Русия усложни нещата. Следователно Алиансът може да възстанови отношенията с Руската федерация, но само при по-строги условия. Това съобщи на сайта на американската агенция Bloomberg адмирал Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа (2009-2013).

 

Екс-командващ силите на НАТО в Европа: Възстановяването на отношенията с Русия е възможно, но само при строги условия

 

 

Неотдавнашният разрив на Руската федерация в отношенията с Алианса беше изненада само за онези американци, които подозираха съществуването на такава комуникация като цяло. Съветът НАТО-Русия работи от 2002 г. и като цяло беше полезна платформа, смята американският военен лидер.

 

Възстановяването на това партньорство би било в интерес както на Западния алианс, така и на Кремъл, но това не трябва да се случва, докато Русия не демонстрира желанието си да играе по установените правила, убеден е той.

Ставридис припомни, че навремето редовно вечерял с представителя на Руската федерация в Алианса Дмитрий Рогозин, „голям човек, нещо като мечка“.

 

Той уточни, че са провеждали смислени и задълбочени разговори. Тогава главата на щаба на НАТО бил посетен и от началника на руския Генерален щаб генерал Николай Макаров и други високопоставени руски военни. Страните се разминавали по много въпроси, но продължаващите дискусии дали надежда за подобряване на отношенията в бъдеще, но това не се случило.

 

Отношенията между НАТО и Кремъл са на най-ниското си ниво от края на Студената война.

 

Какво се случи и какво могат да направят западните страни, за да се справят с все по-напористата Русия?

 

За да разберем голямата картина, е полезно да погледнем на нещата от руска гледна точка. Москва се чувства пренебрегната в Европа и може да почувства повече свобода да ни навреди на Изток, тъй като Западът се фокусира върху Тихия океан, отбеляза той.

 

Според него Алиансът не може да си позволи лукса да игнорира Руската федерация, когато прави промени в стратегическата си доктрина. Например, отказът на Москва да увеличи доставките на газ на фона на огромната енергийна криза в Европа може да накара европейците да желаят да пуснат в експлоатация вече построения газопровод „Северен поток-2“. Русия няма да напусне Сирия и като цяло е нереалистично да се разглежда китайската заплаха, без да се вземе предвид факторът Москва.

 

Въпреки намаляващото си население и липсата на икономическа диверсификация, Русия все още притежава ядрен арсенал, способен да унищожи планетата, а Путин е умен тактик с голям апетит към риска, допълни Ставридис.

 

Той подчерта, че стратегията „пазете се от мечката”, т.е. причината, поради която НАТО изобщо се появи, трябва да остане приоритет и сега. Алиансът трябва да засили бдителността си в Арктика, да продължи санкциите срещу Руската федерация за „окупацията“ на част от териториите на Грузия и Украйна, да увеличи киберсигурността, да помага всячески на Тбилиси и Киев, включително в процеса на членството в блока, както и да се пресекат всички руски «провокации» в Черно и Балтийско море.

 

По отношение на Съвета НАТО-Русия и закритите мисии в Брюксел и Москва, Алиансът трябва да бъде готов да ги възстанови, но при необходимите условия. Но това ще изисква силен и единен фронт и запазването на Москва в центъра на стратегическия фокус на НАТО, обобщи той.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа