Археолозите откриха хилядолетно кану на маите на полуостров Юкатан

Археолозите откриха хилядолетно кану на маите на полуостров Юкатан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Мексиканските археолози са открили пред-испанско кану от на маите в добро състояние на полуостров Юкатан (Мексико) по време на проучването на участък 4 на ж.п. линията „Влак на маите", съобщи Националният институт по антропология и история (INAH) в петък.


„Релевантността се крие във факта, че това е първото кану от този тип, което е цяло и толкова добре запазено в района на маите, а има и фрагменти от тези лодки и гребла в Кинтана Роо, Гватемала и Белиз", каза археологът Хелена Барба Майнеке.


Според изявлението на институцията малката лодка, която се свързва с периода на Класически терминал (830-950 г. сл. Хр.), е с дължина 1,60 метра, ширина 80 сантиметра и височина 40 сантиметра и е можела да се използва за извличане на водата или за депозиране на дарове по време на ритуали.


В другите два водни басейна археолозите откриха и други археологически находки - човешки скелет и керамика, както и стенопис, кадилница, ритуален нож и повече от 40 съда, наред с други останки.


Парчетата бяха открити, докато работници инспектираха района близо до участък от проекта за Влака на маите, който ще свърже щатите Чиапас, Табаско, Кампече, Юкатан и Кинтана Роо, с цел насърчаване на развитието. Мексикански югоизток.

Станете почитател на Класа