SpaceX и НАСА молят астронавтите да „ограничат“ използването на тоалетната на Crew Dragon

SpaceX и НАСА молят астронавтите да „ограничат“ използването на тоалетната на Crew Dragon
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Астронавтите, които скоро ще се върнат на Земята на борда на SpaceX Endeavour, бяха помолени да проучат „други начини" за изхвърляне на телесните си течности след инцидент с изтичане на урина от тоалетна по време на историческия граждански полет, финансиран от милиардер.


Астронавтите на НАСА Шейн Кимброу и Меган Макартър, както и Акихико Хошиде от японската JAXA и Томас Пескет от ESA, бяха помолени да „ограничат" използването на тоалетна по време на „спускането надолу" от тяхната мисия, каза мениджърът на програмата Commercial Crew на НАСА Стив Стич, в петък.


„Имаме други средства, за да позволим на екипажа да изпълнява функциите, които трябва да изпълнява... Всеки път, когато екипажът е в скафандър, той използва бельо в този костюм и мисията по прибиране е кратка".


Неизправността на космическата тоалетна беше открита по време на историческа мисия Inspiration4, при която американският милиардер Джаред Айзъкман и трима други цивилни прекараха три дни в орбита в космическия кораб Resilience. След завръщането му техниците открили, че едно залепено съединение в резервоара за отпадъци по някакъв начин се е откъснало по време на полета, което е причинило изтичане на урина във вентилаторната система.


„Решихме този проблем в резервоара, като го направихме изцяло заварена конструкция, вече без фуга, която може да се разлепи и разкачи", каза вицепрезидентът на SpaceX Уилям Герстенмайер. Инцидентът е единствената докладвана неизправност по време на полета и се твърди, че не е причинил много проблеми нито на милиардера, нито на членовете на екипажа му.


Докато тоалетните на Resilience оттогава бяха преработени и фиксирани, а Endurance дори беше изчистен за предстоящия полет на Crew-3 - резервоарът за отпадъци в Endeavour, който в момента е в орбита, все още не е напълно ремонтиран. Астронавтите откриха басейн с урина под подовите му панели, макар и по-малък, защото бяха прекарали само един ден в капсулата по време на пътуването си до МКС през април. Космическият кораб беше щателно проверен и бе счетен за напълно безопасен за обратния полет, стига тоалетната да не се използва.


„Нашето намерение е изобщо да не използваме системата за обратния етап към дома, заради това, което видяхме с течовете", добави Стич.


Планирано е мисията Crew-2 да се върне обратно на Земята в началото на ноември, няколко дни след като заместващата мисия пристигне на Международната космическа станция. Въпреки това, поради лошо време, стартирането на Хелоуин беше отложено за 1:10 сутринта ET на 3 ноември, така че датата на обратния им полет също може да се промени.

Станете почитател на Класа