Стив Возняк обясни защо биткойнът е по-добър от долара, но няма да го замени

Стив Возняк обясни защо биткойнът е по-добър от долара, но няма да го замени
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Стив Возняк, един от пионерите на персоналните компютри и съосновател на Apple, призна, че криптовалутите променят света и предлагат нови перспективи, но изрази съмнения, че тези цифрови активи могат да послужат като основа за бизнес сектора.


Говорейки пред Yahoo Finance, съоснователят на Apple изрази, че криптовалутите имат "огромно количество обещания", като уточни, че например децентрализираната система на биткойн може да "подкопае изборите", защото "има много надежден формат, който не може да бъде променен".


По въпроса за инфлацията, инженерът, известен още като „Воз", сравни биткойн с долара. „Правителството може просто да създава нови долари и да отпуска и отпуска заеми и никога не може да го фиксира", отбеляза той в очевидна препратка към криптовалутата с фиксирано парично предлагане.


"А биткойн е математика, математическа чистота. Невъзможно е да се създаде още един биткойн", каза бившият партньор на Стив Джобс.


Програмистът дори сравни криптовалутата с природна сила: "Биткойн дори няма създател, който познаваме, не се управлява от никоя компания. Математически е чист. Природата над хората."


Попитан дали е възможно криптовалутите да подкопаят начина, по който хората извършват плащания, Возняк спомена, че има и други средства за това, като Apple Pay, PayPal, докато единствената разлика от криптовалутите е, че „те имат известна анонимност", което той се съмнява, че е предимство.


„Не знам дали е добре. Мисля, че всичко, което правите в живота, трябва да сте готови да се изправите и да кажете „Това аз правя с тази транзакция. Но е възможно ".


Позовавайки се на преценката на хора като Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Square, американска компания за финансови услуги и дигитални плащания, който уверява, че „криптовалутите и точно биткойн трябва да бъдат в основата на бизнеса", Возняк твърди, че правителството никога няма да го позволи .


„Ако всичко се прави в криптовалути, избягвайки правителствения надзор, наблюдение и данъчно облагане, правителството просто няма да го позволи. Няма да се откаже от властта си. Доларът е мястото, където се крие голяма част от тази сила", каза той.

Станете почитател на Класа