Лех Валенса е изправен пред затвор за отричане на връзки с комунистическа тайна полиция

Лех Валенса е изправен пред затвор за отричане на връзки с комунистическа тайна полиция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Бившият полски президент, антикомунист и Нобелист за мир, Лех Валенса, беше привикан в националната прокуратура в петък по обвинение в лъжесвидетелстване по дело, свързано с предполагаемите му връзки с полската тайна полиция от социалистическата епоха.


Лидер на полското движение "Солидарност", известен като продемократичен активист, Валенса беше привикан да изслуша обвиненията, свързани с показанията му през 2016 г. По това време, когато се сблъска с документи, твърдящи, че е вербуван като информатор на тайната полиция, Валенса отрече да има нещо общо с тях и каза, че са били фалшифицирани, за да опетнят името му.


Полският институт за национална памет (IPN), който инициира делото срещу Валенса през 2016 г., сега заяви, че експертните становища и други доказателства потвърждават, че документите са всъщност автентични. IPN се придържа към тази позиция от 2016 г., тъй като заявява, че те са били потвърдени, когато за първи път заведе делото срещу политика.


Датиращи от 70-те години на миналия век, документите са извлечени от дома на вдовицата на генерал Чеслав Кишчак, който е и последният министър-председател на комунистическа Полша. Личното досие на информатор с прякор „Болек" съдържа над 150 документа, включително разписки за плащане и ръкописен ангажимент за сътрудничество с полската служба за сигурност от социалистическата епоха, заедно с различни доклади, представени от информатора.


Полската прокуратура, която образува делото срещу Валенса заради документите, поиска експертно мнение от Института за съдебни експертизи. Според полските медии екип от експерти в областта на почерка е стигнал до заключението, че десетки документи от досието са съставени от Валенса. Експертите сравниха документите с около 140 други документа, лично написани или подписани от бившия президент между 1963 и 2016 г., съобщават медиите.


След това заключението на експертите беше публикувано от IPN - институция, отговорна за разкриването на исторически престъпления в Полша. За лъжесвидетелстване в Полша се предвижда наказание от шест месеца до осем години лишаване от свобода.


Валенса, който беше съосновател на движението "Солидарност", което свали социалистическото правителство в Полша, продължава да отрича всички обвинения. В изявление, публикувано във Facebook, той заклейми обвиненията срещу него като „срамни" и каза, че „обвиненията целят омаловажаване на ролята му в историята". Той каза още, че "прокуратурата не е мястото, където се установяват историческите истини. Истината за онези времена е нещо, за което историците трябва да решат и аз не се страхувам от присъдата на историята", добави бившият президент, като твърди, че никога не е сътрудничил на комунистическите тайни служби.


Бившият президент вече беше освободен от обвинения за предполагаемо сътрудничество с полската служба за сигурност от комунистическата епоха от специален съд през 2000 г. Той беше удостоен с Нобелова награда за мир през 1983 г., години преди краха на социалистическото правителство, за неговата „Кампания за свобода на организациите в Полша" и беше наречен „символ на бунта" от Нобеловия комитет по това време.

Станете почитател на Класа