Защо няколко страни от Персийския залив експулсират ливанските посланици?

Защо няколко страни от Персийския залив експулсират ливанските посланици?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

В петък Рияд обяви, че изтегля своя посланик от ливанската столица Бейрут и дава на ливанския посланик срок от 48 часа да напусне територията на Саудитска Арабия. Мярката предизвика серия паралелни решения от други страни, включително Бахрейн и Кувейт, които също поискаха напускането на ливанските посланици от техните страни.


От своя страна ливанският вестник MTV съобщи, че други страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (CCEAG), който включва още Оман, Обединените арабски емирства и Катар, могат да се присъединят към мерките в близко бъдеще.


Решението, според саудитското министерство на външните работи, се дължи на "обидни изявления, направени от сегашния ливански министър на информацията Джордж Кордахи", съобщава Saudi Gazette.


„Изявленията отразяват нарастващото разстояние между Ливан и арабските му братя", казаха от своя страна от външното министерство на ОАЕ, което също извика своя посланик в Ливан за консултации.


Дни по-рано в социалните мрежи беше пуснато видео, в което ливанският министър нарече войната в Йемен „безполезна" и описа въоръжения конфликт като „агресия" на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и уточни, че хутите, обвързани с Иран , се защитават.


На пресконференция тази седмица Кордахи, който е на поста от 10 септември, отказа да се извини или да подаде оставка, разкривайки, че коментарите са част от интервю, излъчено на 5 август. „Не трябва да продължаваме да бъдем изнудвани в Ливан от никого, било то държави, посланици или отделни лица", каза служителят, цитиран от АП.


От своя страна ливанският президент Мишел Аун подчерта, че „изявленията на Кордахи са направени преди назначаването му като министър на информацията и не отразяват мнението на правителството".


Междувременно премиерът на страната Наджиб Микати каза в изявление, че „един от приоритетите на правителството е да работи за възстановяване на историческите отношения и връзки между Ливан и неговите арабски братя". „Ние дълбоко съжаляваме за решението на Кралството и се надяваме, че ръководството на Кралството със своята мъдрост ще го преразгледа и ние, от своя страна, ще продължим да работим с всички усилия и постоянство, за да коригираме осъдените грешки и да се справим с необходимото".


Въоръженият конфликт в Йемен изправя бунтовниците хути срещу силите, лоялни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур ал Хади, подкрепян от Саудитска Арабия. От 2015 г. населението на Йемен живее под бомбардировките на международната коалиция, водена от Саудитска Арабия срещу хутите, които Рияд смята за подкрепяни от Иран терористи.


Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ситуацията в Йемен продължава да бъде „най-голямата хуманитарна криза в света". Според данни на УНИЦЕФ за 19 октомври най-малко 10 000 деца са били убити или осакатени в Йемен от март 2015 г.

Станете почитател на Класа