Талибаните: „Да не бъдем признати начело на Афганистан може да бъде проблем за света“

Талибаните: „Да не бъдем признати начело на Афганистан може да бъде проблем за света“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2021
  • Share:

Говорителят на талибаните в Афганистан, Забихула Муджахид, предупреди, че „непризнаването на движението като легитимен орган в централноазиатската страна може да се превърне в проблем за света". Това беше посочено по време на пресконференция, проведена в събота в Кабул, предаде Ройтерс.


„Нашето послание към САЩ е, че ако липсата на признаване продължи, афганистанските проблеми ще продължат и този проблем в региона може да се превърне в проблем за света", обясни той, подчертавайки, че това е право на афганистанския народ.


Говорителят припомни инвазията на САЩ в Афганистан през 2001 г. след атаките от 11 септември и заяви, че причината, поради която талибаните и северноамериканската страна влязоха във война тогава, е също фактът, че между тях не са съществували официални дипломатически отношения.


„Тези проблеми, които предизвикаха войната, можеха да бъдат разрешени чрез преговори. Те също можеха да бъдат разрешени чрез политически компромис", каза Муджахид.


До момента никоя страна не е признала официално управлението на бунтовниците, които дойдоха на власт миналия август. Тъй като централноазиатската страна е затънала в тежка икономическа и хуманитарна криза, милиарди долари в афганистански активи и средства в чужбина са замразени.


Въпреки това висши служители от някои страни са провели срещи с лидери на движението, както в афганистанската столица Кабул, така и в чужбина. Сред най-новите случаи се открояват разговорите със страни като Туркменистан, Китай и Пакистан.


С туркменския представител талибаните разговаряха за пускането в експлоатация на газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия, а с Китай обсъдиха финансирането от Пекин на транспортната инфраструктура и възможния износ на афганистански продукти за азиатския гигант.

Станете почитател на Класа