Най-дългото лунно затъмнение от векове

Най-дългото лунно затъмнение от векове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Най-дългото лунно затъмнение от над 500 години ще се случи в ранните часове на 19 ноември и ще продължи няколко часа.


Пикът на частичното затъмнение ще настъпи в предсутрешните часове в петък, когато 97% от луната ще бъде затъмнена от земната сянка. Предишното най-дълго частично затъмнение се случи през 2018 г. и продължи по-малко от два часа, докато това ще продължи няколко часа.


Според НАСА, затъмнението ще бъде видимо от всички 50 американски щата, Канада и Мексико, както и части от Южна Америка, Полинезия, Австралия и Китай,.


Луната ще бъде в най-отдалечената си точка от Земята по време на затъмнението, забавяйки орбитата си и удължавайки времето, необходимо за излизане от най-тъмната част на сянката на планетата, известна като умбра, а луната, Земята и слънцето ще бъдат подравнени в една линия. Обсерваторията Холкомб пусна видео, в което подробно описва как ще изглежда затъмнението.


Събитието ще започне малко след полунощ и за разлика от слънчево затъмнение, никой няма да има нужда от специални очила, за да види явлението.


Когато настъпи затъмнението, луната ще придобие червеникав оттенък, като се вижда само отрязък от действителната луна. Събитието ще продължи няколко часа, което го прави най-дългото по рода си от 580 години, а следващото лунно затъмнение ще се случи през май 2022 г.

Станете почитател на Класа