Звездите от Хари Потър и Дж. К. Роулинг се разделят за честването

Звездите от Хари Потър и Дж. К. Роулинг се разделят за честването
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Звездите от филмите за Хари Потър ще се съберат отново за специален 20-годишен юбилей на HBO, без авторката Дж. К. Роулинг. Феновете и коментаторите се питат дали отсъствието на Роулинг има нещо общо с нейните възгледи по въпросите на транссексуалните.


Премиерата на „Хари Потър и камъкът на магьосника" се състоя точно преди 20 години и катапултира актьорите Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън до суперзвезди. Warner Bros обяви във вторник, че трите звезди – както и цял набор от поддържащи актьори от франчайза – ще се върнат в Хогуортс за очарователна история, излъчвана на Нова година, озаглавена „20-та годишнина на Хари Потър: Завръщане в Хогуортс".


Видимо от продукцията отсъства авторката Дж. К. Роулинг. В прессъобщение на Warner Bros не се споменава Роулинг, а с дълга публикация в Instagram актрисата Ема Уотсън благодари на феновете и колегите си, но също така не спомена Роулинг, на която другите актьори от Хари Потър казаха, че „дължат всичко".


PR екипът на Роулинг не коментира отсъствието на авторката, а Hollywood Reporter твърди, че тя ще се появи в шоуто само в архивни кадри.


Коментаторите онлайн смятат, че Роулинг е била отменена от специалната ретроспектива заради сблъсъците й с транссексуални активисти. Самоопределяща се като феминистка, Роулинг се изказа срещу неутралния по пол език, като твърди, че той „изтрива концепцията за пол и следователно концепцията за женственост". Тя също така заяви „Сексът е бинарна концепция" и се противопостави на неутралните по пол тоалетни, твърдейки, че допускайки мъжете в женските тоалетни, жените стават по-малко обезопасени.


Коментарите на Роулинг по въпросите на пола предизвикаха интензивна реакция от ЛГБТ организациите и заплахи за смърт и изнасилване от най-ревностните транссексуални идеолози онлайн. Актьорите Даниел Радклиф и Ема Уотсън също се обявиха срещу защитата на Роулинг за биологичния пол миналата година, като Радклиф заяви, че „транссексуалните жени са жени" и се извини на разстроените фенове „за болката, която коментарите на Роулинг ви причиниха".


„Транс хората заслужават да живеят живота си, без постоянно да бъдат разпитвани или да им се казва, че не са тези, за които се представят", намеси се Уотсън.


Роулинг многократно е заявявала, че е против дискриминацията на транссексуалните, но не би променила позицията си по отношение на пола. „Отказвам да се преклоня пред движение, което вярвам, че нанася видима вреда, като се стреми да подкопае жената като политическа и биологична класа и да предлага прикритие на хищници", написа тя.

Станете почитател на Класа