ООН: ИД се разрасна драстично в Афганистан

ООН: ИД се разрасна драстично в Афганистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Терористичната групировка "Ислямска държава" си пробива път в Афганистан, установявайки се в почти всички провинции, като същевременно увеличи атаките повече от пет пъти през последната година, предупреди пратеникът на ООН в страната.


Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН, специалният представител за Афганистан, Дебора Лайънс, говори за голямото разрастване на Ислямска държава (ИД), което възниква в разкъсаната от война страна, твърдейки, че джихадистката група сега се е разширила в цялата страна.


„По-рано ограничена до няколко провинции и столицата, ИД сега изглежда присъства в почти всички провинции и става все по-активна", каза Лайънс, имайки предвид базираната в Афганистан фракция „Хорасан" на групата. Тя добави, че досега през 2021 г. ИД е извършила 334 атаки, спрямо само 60 през миналата година.


Коментарите на пратеничката дойдоха само часове след бомбен атентат на Ислямска държава в шиитски мюсюлмански квартал на афганистанската столица, убил един и ранил шестима други, според Ройтерс.


Откакто поеха правителството след хаотично изтегляне на САЩ и категоричния крах на подкрепяната от САЩ администрация в Кабул, талибаните се борят да държат терористичната група на разстояние, каза Лайънс. Тя отбеляза, че талибаните настояват, че „провеждат съгласувана кампания срещу ИД и полагат истински усилия да се представят като правителство, но отговорът им изглежда разчита в голяма степен на извънсъдебни задържания и убийства".


Въпреки нарастването на атаките на ИД през последните месеци обаче, Лайънс каза, че цялостната ситуация със сигурността в Афганистан се е подобрила след края на войната на САЩ, която продължи две десетилетия.


В допълнение към проблема с тероризма, представителят на ООН също така цитира по-широки опасения за страната през следващите месеци, предупреждавайки за задаваща се хуманитарна катастрофа, предизвикана от множество причини, включително чуждестранните санкции – които според нея са „парализирали" местната банкова система – както и нарастващите нива на недостиг на храна, дължащ се на разпадащата се икономика, наред с други фактори.

Станете почитател на Класа