„Китайска ракета обиколи света, върна се в Китай и порази целта си“

„Китайска ракета обиколи света, върна се в Китай и порази целта си“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2021
  • Share:

Вицепрезидентът на Обединените началник-щабове на САЩ, генерал Джон Хайтен, говори за предполагаемия тест на хиперзвуково оръжие, който Китай извърши миналото лято, и опасността, която това може да представлява за северноамериканската страна.


„Те изстреляха ракета с дълъг обсег. Тя обиколи света, пусна хиперзвуков планер, което се плъзга по целия път обратно към Китай, удряйки цел в Китай", каза висшият военен в интервю за CBS News. На въпроса дали е уцелил целта, той отговори: „Почти".


За разлика от междуконтиненталните балистични ракети, които се движат по предсказуема дъга и могат да бъдат проследени от радари от далечни разстояния, хиперзвуковото оръжие маневрира много по-близо до земята, което затруднява откриването му от радарите. Генералът заяви, че предполага, че в комбинация със стотиците нови ракетни силози, които Пекин изгражда, азиатският гигант един ден може да има способността да нанесе изненадващ ядрен удар срещу САЩ „Тези оръжия изглеждат като оръжие за първа употреба", каза той.


Хайтен подчерта, че в продължение на десетилетия ядреният баланс между САЩ и Русия зависеше от това, че никоя от страните нямаше възможност да нанесе успешен първи удар и че ако Китай сега се опита да развие способности за първи удар, този баланс ще бъде в опасност.


Той също така посочи, че САЩ разработват свои собствени хиперзвукови оръжия, но не толкова бързо, колкото Китай, като уточни, че през последните пет години Пекин е извършил стотици хиперзвукови тестове, докато Вашингтон е извършил само девет. Според него, Китай вече е разположил хиперзвуково оръжие със среден обсег, докато страната му има още няколко години, преди да има първото.


Китай обаче многократно отрече да е тествал хиперзвукова ракета и подчерта, че е провел тест на космически кораб. „Това, което бих искал да повторя, е, че тестът, съобщен от някои медии, беше рутинен тест на космически кораб за тестване на технологията за повторно използване на космически кораб", обясниха от Пекин.

Станете почитател на Класа