Светът е безсилен пред руския С-400

Светът е безсилен пред руския С-400
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.11.2021
  • Share:

Целият свят говори за руския С-400, много страни искат да го закупят, игнорирайки възраженията на САЩ. Този комплекс много изнерви Америка, пише «Сина». Ще може ли американският THAAD да се конкурира с руската система за противовъздушна отбрана? Анализирайки предимствата и недостатъците на двата комплекса, авторът стига до интересни изводи.

 

Sina (Китай): Светът е безсилен пред руския С-400

 

 

Като двете най-могъщи нации в света, Русия и Съединените щати имат усъвършенствани оръжия и възможности за научноизследователска и развойна дейност — без аналози в света. Докато Съединените щати са водещи в износа на оръжие, Русия също притежава голям арсенал от модерни оръжия. През последните години зенитно-ракетната система С-400 стана невероятно известна. Това оръжие не само изнервя САЩ, но за тези няколко години Русия успя отлично да продава комплексът в чужбина.

 

Турция, дори като член на НАТО, също се сдоби с тези системи за противовъздушна отбрана, което показва колко мощни са тези оръжия.

Системата THAAD в Съединените щати е едно от най-добрите американски отбранителни оръжия. В миналото той привличаше вниманието на много страни.

 

Коя е по-мощнана система — американската или руската? Какви са техните предимства и недостатъци?

 

THAAD. Всъщност тя е много подобна на системата за противоракетна отбрана Aegis, с изключение на това, че Aegis се управлява от ВМС на САЩ от морето, докато THAAD е основно отговорен за защитата на сухопътните сили. В момента THAAD може да прихваща балистични ракети със среден и голям обсег. Предимството на тази система за противоракетна отбрана е, че тя може директно да прихваща балистични ракети в горните слоеве на атмосферата. Въпреки факта, че това не звучи като нещо необичайно, не всяка страна може да произведе система за противовъздушна отбрана, способна на трансатмосферно прихващане, така че има много малко такива системи, а това обяснява отличните отбранителни характеристики на THAAD.

 

Тя обхваща много голяма площ и няколко системи могат да бъдат комбинирани в една мрежа. С други думи, докато THAAD е инсталиран във всеки регион, обхватът на неговата защита може да покрие много страни наоколо. От това се вижда, че когато САЩ разработваха тези оръжия, те вече се стремяха да постигнат глобална стратегическа цел, но именно поради тази цел разполагането на THAAD срещна съпротива от много страни.

 

Височината на прихващане на THAAD е 150-200 километра, а методът на прихващане е директен, използвайки бойни глави с кинетична енергия, които летят към балистичните ракети на враждебните страни със скорост 2,8 километра в секунда и могат да гарантират унищожаване с един удар.

 

Руският комплекс С-400 е само регионална система за противовъздушна отбрана, което също води до факта, че може да прихваща цели само в долните слоеве на атмосферата. Това обаче също означава, че системата за противовъздушна отбрана е в състояние да прихваща различни цели, като балистични ракети, БЛА и крилати ракети.

 

Ако анализираме характеристиките на С-400, тогава тази система за противовъздушна отбрана изглежда по-добра от американската.

 

По официални руски данни успеваемостта на прихващането на С-400 може да достигне около 80%. Комплексът демонстрира голямата си мощ на сирийското бойно поле на няколко пъти. Струва си да се отбележи, че системата С-400 може да извършва многостепенно, многоцелево и многофункционално прихващане, което означава, че дори ако противникът изпрати няколко дрона или изстреля няколко ракети едновременно, С-400 може лесно да се справи с тези трудни ситуации.

 

В момента Русия разработва нова система С-500.

Твърди се, че новата система за противовъздушна отбрана е значително надграждане, базирано на оригиналния С-400 и ще има по-модерни функции в бъдеще. Това е и основната причина много страни, включително страните членки на НАТО, въпреки възраженията на САЩ, да се стремят да придобият системата С-400.

 

По отношение на цялостната функционалност руският С-400 е по-скоро универсален комплекс.

 

Следователно, въпреки факта, че за прихващане на средни и дълги разстояния се използва осколъчен метод, който не е толкова мощен, колкото кинетичното прихващане на американския THAAD, предимството му е, че руската система за противовъздушна отбрана е в състояние да изпълнява много задачи.

 

Ако наистина поставите двете системи една до друга, тогава С-400 ще спечели.

 

В крайна сметка войната не е просто летящи ракети един срещу друга. И двете страни могат да използват изтребители.

 

Ако се стигне до това, THAAD ще покаже по-малко гъвкавост от С-400.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа