САЩ разполагат в Африка над 1000 войници

САЩ разполагат в Африка над 1000 войници
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.12.2021
  • Share:

Повече от 1000 войници от американската национална гвардия скоро ще бъдат изпратени в Източна Африка на мисия за борба с тероризма, предназначена да поддържа американските бази, осеяли региона, на фона на серия от текущи бойни и тренировъчни операции.


Военните обявиха предстоящото разполагане по-рано тази седмица в изявление, в което се казва „Над от 1000 войници от Националната гвардия на Кентъки и Вирджиния се подготвят за мисия в Африка, най-голямата мобилизация на отделна единица" след Втората световна война .


„Наричани „Група Червен дракон", бойците ще участват в многонационалната антитерористична операция на Пентагона в Африканския рог и са обучени и оборудвани за изпълнение на широк спектър от мисии в района на командването на САЩ в Африка. Тяхната основна цел е да създадат сигурност за предните оперативни бази, поддържани от Министерството на отбраната, да изградят партньорства с приемащите държави и да подобрят безопасността и стабилността в региона", информира вестник Гардиън.


Очаква се войниците да бъдат изпратени на континента някъде в началото на 2022 г., според източник, цитиран от Military.com. Въпреки че говорителят не уточни дестинацията им, съвместната мисия на САЩ за борба с тероризма в Източна Африка е базирана в лагера Лемоние в Джибути, където в момента са разположени около 3400 американски служители. Не е ясно дали войниците от гвардията ще увеличат общото ниво на войските или ще заменят други, които вече са били разположени.


Създаването на новата оперативна група идва въпреки обещанията на администрацията на Джо Байдън да прекрати разпространяващата се война срещу тероризма, започната след атаките от 11 септември, при които американските военни операции се провеждат в повече от дузина страни.


Въпреки че Байдън се справи с плановете на своя предшественик за изтегляне на войските от Афганистан тази година, обширните антитерористични операции продължават в Близкия изток и Африка. В писмо, изпратено до Конгреса през лятото, администрацията очерта своя глобален военен отпечатък, признавайки продължаващите въздушни удари срещу различни въоръжени групи в Източна Африка и мисии за обучение и съветници с местните сили за сигурност на други места на континента.

Станете почитател на Класа