Русия започна сериозно дипломатическо настъпление

Русия започна сериозно дипломатическо настъпление
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Екс-посланикът Хану Химанен: Русия започна сериозно дипломатическо настъпление

 

Линията на Русия се ожесточи, но точните причини за това са трудни за назоваване, заяви бившият финландски посланик в Москва Хану Химанен. Пред MTV той коментира телефонния разговор между финландския и руския президенти и сериозната дипломатическа офанзива на Кремъл във всички посоки. Бившият посланик посочи целите, които според него преследва Русия.

 

MTV, Финландия: Русия започна сериозно дипломатическо настъпление

 

 

Финландският президент Саули Ниинистьо и Владимир Путин обсъдиха напрегнатата ситуация в Украйна по телефона. Нийнистьо припомни твърдата линия на Финландия във външната политика и политиката на сигурност, Путин подкрепи провеждането на срещата на върха в Хелзинки през 2025 г. Бившият финландски посланик в Русия оценява дейността на Нийнистьо, но счита, че решението на кризата в Украйна е малко вероятно в близко бъдеще.

 

Нийнистьо разговаря с Путин по-малко от ден, след като разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън.

Според кабинета на президента на Финландия се е състоял обстоен разговор за ситуацията в Украйна и Нийнистьо е изразил безпокойство от напрегнатата ситуация. Според прессъобщение на Кремъл Путин е повторил исканията си за преговори за спиране на разширяването на НАТО на изток.

 

Бившият финландски посланик в Москва Хану Химанен смята поддържането на диалога за проява на активност на Нийнистьо.

 

„Разбира се, добре е той да е активен, тъй като международната ситуация изглежда много трескава. Телефонният разговор с Нийнистьо е част от една по-широка телефонна дипломация.

 

Какво иска Русия?

 

Русия е съсредоточила оръжия и около 100 хиляди войници близо до границата с Украйна. Според някои оценки Русия дори се готви за масирана атака в началото на следващата година. Русия цитира правото си да защитава тези територии. Хану Химанен не счита за вероятна военна атака, но в същото време не отрича нейната възможност.

Според Химанен линията на Русия се е ожесточила миналата седмица, но точните причини са трудни за определяне. По-остри изявления отбелязаха и външният министър Сергей Лавров и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

 

„Това не е случайност. Това е много сериозна дипломатическа офанзива по целия фронт или целенасочена атака. Русия иска преди всичко да принуди САЩ към конкретни ответни действия и отстъпки“.

 

Според опитния дипломат може да има желание да се изпробва новоизбраният канцлер Олаф Шолц и отношението му към ситуацията. Русия иска да постигне приемането на международен договор, който би могъл да ограничи разширяването на НАТО на изток.

 

„Това е малко вероятно да се случи, но дали ще доведе до преговори или военни действия — можем само да гадаем за това. Бих искал да вярвам, че ще се проведат преговори, но ситуацията изглежда много трудна“, казва Химанен.

 

В случай на нападение срещу Украйна Русия е изправена пред тежки икономически последици. Последният път тази тема беше повдигната на срещата на върха на външните министри на ЕС. Споменава се възможността за изключване на Русия от международната платежна система Swift.

 

„Това също би било удар за западните фирми, работещи в Русия, но на първо място може да има голямо влияние върху вътрешните разплащателни транзакции в Русия».

 

Путин подкрепи идеята за провеждане на среща на върха в Хелзинки

Президентът Нийнистьо отдавна говори за важността на така наречения „дух на Хелзинки“. Това е препратка към срещата на върха на ОССЕ от 1975 г. и може да означава например намаляване на напрежението и способността на големите държави да се споразумеят за общите правила на играта, въпреки сложността.

Финландия ще председателства ОССЕ през 2025 г., а Нийнистьо би искал да проведе среща на върха в Хелзинки точно 50 години по-късно.

 

Телефонният разговор разкри – поне според прессъобщението на Кремъл – че Путин подкрепя идеята за провеждане на срещата на върха. Не е имало други препратки към „духа на Хелзинки“ и инициативата на Нийнистьо.

Русия иска да преговаря за нов договор относно споразумението за европейска сигурност.

 

Отговор от Запада не е последвал.

 

Хану Химанен счита, че подкрепата на Русия за нова среща на върха може да изглежда като добър знак, но в същото време свидетелства за сложния характер на събитията, посветени на 50-годишнината на ОССЕ.

„Подкрепата на Русия не е само положителна новина. Не сме получили никакви коментари от нашите западни партньори – именно защото това е толкова сложен въпрос».

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа