„НАТО никога не е обещавало да не се разширява“

„НАТО никога не е обещавало да не се разширява“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

НАТО никога не е обещавало да не приема нови членове, заяви в петък държавният секретар на САЩ Антони Блинкен, назовавайки „недопустими" исканията на Русия към блока. Отдавна разсекретени западни документи обаче показват друго.


„НАТО никога не е обещавало да не приема нови членове", каза висшият американски дипломат пред журналисти по време на брифинг за пресата, докато коментира предложенията на Москва към блока за гаранции за сигурност, преди предстоящите срещи между НАТО и Русия следващата седмица.


„Политиката на отворени врати беше основна клауза на Северноатлантическия договор от 1949 г., който основа НАТО", добави Блинкен. След това той посочи факта, че и Михаил Горбачов - съветският лидер, за когото се твърди, че е получил от западните лидери гаранции за неразширяване - и бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър, който уж ги е предоставил - отричат това се е случвало някога.


„Нямаше обещание, че НАТО няма да се разшири", заключи Блинкен, добавяйки, че вместо това Москва е признала правото на всяка европейска нация да избере свой собствен път в областта на сигурността, когато се присъедини към Истанбулската харта за европейска сигурност през 1999 г.


Подобна позиция очевидно се е превърнала в нещо обичайно в блока, след като Москва излезе с набор от предложения, които според нея ще облекчат сегашното напрежение между Русия и Запада. Предложенията ще накарат базираната в Брюксел организация да се съгласи да ограничи своя териториален растеж като форма на гаранция за сигурността на Русия.


След като предложенията бяха представени на НАТО през декември 2021 г., неговият генерален секретар Йенс Столтенберг също заяви, че блокът никога не е обещавал да не се разширява. И все пак множество документи, публикувани още през 2017 г., предполагат, че е така.


Множество западни лидери от онова време, включително държавният секретар Джеймс Бейкър, президентът Джордж Х.У. Буш, канцлерът на Западна Германия Хелмут Кол, директорът на ЦРУ Робърт Гейтс, френският президент Франсоа Митеран и британският министър-председател Маргарет Тачър, заедно с тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер, предоставиха такива гаранции на Съветите, докато изтегляха войските си от Западна Европа и се съгласиха на обединението на Германия.


Десетки документи, анализирани от изследователите от архива за национална сигурност на Университета Джордж Вашингтон Светлана Савранская и Том Блантън, показват, че много западни лидери отхвърлят идеята за „членството на Централна и Източна Европа в НАТО от началото на 1990 г. до 1991 г. и руските „ оплаквания" относно последващите му разширения са били основани на писмени тогавашни мемкони и телкони на най-високо ниво".


Русия многократно е заявявала, че е била "измамена от НАТО ". В края на декември президентът Владимир Путин каза по време на годишната си пресконференция в края на годината, че „блокът е направил това по яростен и откровен начин, като погълнал държавите от Централна и Източна Европа и сега насочва към първите бивши съветските републики".

Станете почитател на Класа