Хиперреалистичен хуманоиден робот Ameca взаимодейства с хора на технологично изложение

Хиперреалистичен хуманоиден робот Ameca взаимодейства с хора на технологично изложение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2022
  • Share:

Хуманоидният робот Ameca изглежда изпълни своята медийна мисия по време на международното технологично изложение CES 2022, което се проведе от 5 до 8 януари в град Лас Вегас (САЩ). Това става ясно от лавина от видеоклипове, които сега циркулират в мрежите и показват как андроидът привлича вниманието на посетителите на събитието.


В записите Амека разговаря с хора и отговаря на всякакви въпроси. Освен това машината успява да проследи с очите си движенията на ръцете на най-любопитните, както и да прави снимки с посетители или да се опитва да им покаже своите умения по Тай Чи, наред с други умения. „Мога да направя света по-добро място, като общувам с хората и ги научавам на неща, които те не знаят", казва роботът в един от видеоклиповете.


„Проектирахме Ameca така, че да наподобява движенията на човека колкото е възможно повече. Хората са много сложни, така че да направим робот точно като човек е почти невъзможно. Но ако го направим, това няма да ви изплаши, защото бихте предположили, че е човек", каза Морган Роу, оперативен директор на Engineered Arts, в интервю за агенция AFP.


Успоредно с това той припомни, че създанието на неговата компания, представено в началото на миналия декември като "най-напредналият робот с човешко лице в света", няма нито пол, нито раса, нито политически или религиозни възгледи, тъй като е машина.


Роу прогнозира: „Хуманоиди като Амека ще се смесят с хората вероятно в рамките на едно-две десетилетия и ще могат безопасно да съжителстват с хората".

Станете почитател на Класа