Предварителната среща Русия-САЩ в Женева

Предварителната среща Русия-САЩ в Женева
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2022
  • Share:

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков определи предварителните разговори в неделя с Вашингтон относно гаранциите за сигурност като „зашеметяващи", но също така отбеляза, че „разговорът е бил труден".


Рябков проведе двучасова среща с американския си колега, заместник-държавен секретар Уенди Шърман, в Женева, преди началото на срещата между САЩ и Русия вчера. Преговорите идват на фона на засиленото напрежение между Москва и Запада относно ситуацията в Украйна.


Отговаряйки на въпроси от медиите за оценката му на предварителните консултации, Рябков каза, че те са „зашеметяващи и разговорът е бил труден, но делови, като участниците са се потопили в темата за предстоящите дела".


„Мисля, че утре няма да губим време", отбеляза той и добави, че никога не губи оптимизъм.


Преговорите бяха предизвикани от ескалацията на напрежението между Русия и Запада през последните месеци. Западните нации са загрижени за предполагаемите планове на Москва да нахлуе в Украйна – нещо, което Кремъл многократно отрича и обвинява Запада в „антируска истерия".


Ситуацията накара Москва да внесе набор от предложения за сигурност, които включват ограничаване на разширяването на НАТО и гаранции за сигурност за Русия. Някои от тези искания вече бяха отхвърлени от САЩ и техните съюзници. НАТО и Вашингтон казаха, че алиансът никога няма да обещае да не се разширява.

Станете почитател на Класа