Гняв в Токио заради американските бази

Гняв в Токио заради американските бази
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.01.2022
  • Share:

Японският премиер Фумио Кишида твърди, че е постигнал споразумение със Съединените щати, че американските войски, разположени в Япония, трябва да избягват ненужни излизания от базите си, след като бяха обвинени, че разпространяват Covid-19 сред местните жители.


Кишида каза пред Japan Broadcasting Corporation (NHK) „Правителството принципно се е договорило със Съединените щати, че ненужните излизания трябва да бъдат контролирани и забранени и сега обсъждаме подробностите".


Японското правителство официално поиска от своите американски колеги да заземят войските в техните бази, след като страната трябваше да приложи отново ограниченията за Covid-19 в няколко региона в близост до американски съоръжения.


Предполагаемото предаване на Covid-19 от американски войници на японски местни жители предизвика гняв в Япония, като мнозина са разстроени, че войските не са спазвали строгите протоколи, насочени към сдържане на коронавируса.


Миналия месец 227 души в американската морска база Camp Hansen в префектура Окинава са дали положителна проба за Covid-19. Външният министър Йошимаса Хаяши протестира по това време, че „правилата за коронавирус в базата не са в съответствие с японските правила" и изрази „силно съжаление" към командващия японските сили на САЩ Рики Руп.


Тази седмица губернаторът на Окинава Дени Тамаки се оплака, че „основна причина за разпространението на варианта Omicron са инфекциите, идващи от военните бази на САЩ ".


Губернаторите на Хирошима и Ямагучи също протестираха срещу ситуацията в американски бази.

Станете почитател на Класа