Foreign Affairs: Победата на Русия над Украйна не е научна фантастика

Foreign Affairs: Победата на Русия над Украйна не е научна фантастика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Foreign Affairs мислят какво ще стане, ако Русия победи в Украйна. Авторите изобщо не считат това за научна фантастика. Освен това те вярват, че на бойното поле Русия ще „изкорми“ Украйна. Цялата архитектура на сигурността в Европа ще се промени срещу САЩ и НАТО. Ще се наложи те активно да търсят компромиси с Русия.

 

Foreign Affairs: Победата на Русия над Украйна не е научна фантастика

 

 

Ако Кремъл поеме контрола над Украйна, това ще промени целия европейски пейзаж.
Когато Русия се присъедини към продължаващата гражданска война в Сирия през лятото на 2015 г., това шокира САЩ и техните партньори.

 

В раздразнението си тогавашният президент Барак Обама каза, че Сирия ще се превърне в „блато“ за Русия и руския президент Владимир Путин, че Сирия ще се превърне в руския Виетнам или Афганистан за Путин — сериозна грешка, която в крайна сметка ще засегне руските интереси.

 

Сирия не се превърна в блато за Путин.

 

Русия обърна хода на войната и спаси сирийския президент Башар ал Асад от сигурно поражение, а след това превърна военната мощ в дипломатически лост. Това поддържа нейните материални разходи и човешки загуби на приемливо ниво.

 

Понастоящем Русия не може да бъде игнорирана в Сирия.

 

Москва придоби по-голямо влияние в региона, от Израел до Либия, и запази лоялен партньор в лицето на Асад, за да проектира руската мощ в Близкия изток. Администрацията на Обама не успя да предвиди вероятността руската намеса в Сирия да успее.

 

Путин изпълнява историческа мисия да засили руското влияние в Украйна (както наскоро направи в Беларус и Казахстан). И според Москва победата над Украйна е наблизо. Разбира се, Русия може просто да удължи настоящата криза без нахлуване или да намери някакъв приемлив изход от нея. Но ако изчисленията на Кремъл са верни, каквито в крайна сметка бяха в Сирия, тогава Съединените щати и Европа също трябва да бъдат подготвени за друго развитие, освен пословичното „блато“.

 

Какво ще стане, ако Русия победи в Украйна?

 

Ако Русия получи контрол над Украйна или успее да я дестабилизира в достатъчно голям мащаб, ще започне нова ера за САЩ и Европа. Лидерите на Съединените щати и Европа ще се изправят пред двойното предизвикателство как да преосмислят европейската сигурност и как да не бъдат въвлечени в голяма война с Русия. Всички страни ще трябва да вземат предвид потенциалните способности на противниците с ядрени оръжия в пряката конфронтация. Тези два ангажимента на САЩ – твърдата защита на мира в Европа и разумното избягване на военна ескалация с Русия – не са непременно съвместими.

 

Съединените щати и техните съюзници може да се окажат напълно неподготвени за нов европейски ред за сигурност в резултат на военните действия на Русия в Украйна.

 

За Русия победата в Украйна може да приеме различни форми.

 

Както в Сирия, победата не е нужно да доведе до устойчиво регулиране. Може да е свързано с установяването на послушно правителство в Киев или с разделянето на страната. От друга страна, поражението на украинската армия и преговорите за капитулацията на Украйна биха могли на практика да превърнат Украйна във фалирала държава. Русия може да използва опустошителни кибератаки и инструменти за дезинформация, подкрепени от заплахата със сила, за да навреди на страната и да провокира смяната на режима там.

 

При всеки от тези резултати Украйна ще бъде ефективно отделена от Запада.

 

Ако Русия преследва политическите си цели в Украйна с военни средства, Европа вече няма да бъде това, което беше преди войната. Не само че първенството на САЩ в Европа ще бъде драстично ограничено, всяка представа, че Европейският съюз или НАТО могат да донесат мир на континента, ще се превърне в артефакт на една изгубена епоха.

 

Вместо това сигурността в Европа ще трябва да се сведе до защитата на основните членове на ЕС и НАТО. Всички, които не са част от този клуб, ще бъдат оставени сами, с изключение на Финландия и Швеция.

 

Това не може непременно да накара Европа да вземе съзнателно решение да прекрати своята политика на разширяване или асоцииране. Но де факто политиката ще стане точно това. Под обсадата от Русия ЕС и НАТО вече няма да могат да провеждат амбициозната политика извън своите граници.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа