Какво след Донбас: Възвръщане на Новорусия?

Какво след Донбас: Възвръщане на Новорусия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Възвръщането на Новорусия?

 

Какво след Донбас: Възвръщане на Новорусия?

 

 

На пръв поглед решението на руския президент отваря пътя за възраждането на забравения проект Новорусия. Дори днес, след 8 години русофобска пропаганда, в Югоизтока все още има много проруски граждани, на които Кремъл може да разчита. Те бяха спрени главно от спора в духа на: „Вие какво искате, като в Донбас“?

 

Освобождаването на територията на ДНР и ЛНР до административните им граници, след това освобождаването на Харковска, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска, Николаевска и Одеска области от властта на прозападните марионетки ще дадат на Москва мощен лост за натиск върху Киев.

 

Именно там се намират стратегически важните промишлени предприятия, които, между другото, биха били полезни за руското Министерство на отбраната, това означава достъп до морето и главните украински търговски пристанища, това е източникът на лъвския дял от бюджетните приходи.

 

Без Новорусия останалата част от «незалежната», обременена с дълговете към МВФ и цените на енергията, е обречена на икономически колапс и катастрофа без реални военни действия.

 

Това решение беше наложително още през 2014 и 2015 г., но е напълно осъществимо и днес.

 

Може би Москва се опасява, че блокът НАТО по искане на властите в Киев ще изпрати войските си на останалата територия на Украйна и ще се случи фактическото й разделяне.

 

А сценарият за разделянето на «Незалежната» може да бъде „изгоден“ само при условията на Русия, тоест когато границата минава някъде по протежение на Галиция с Волиния, доколкото е възможно на запад.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа