Кризата Русия - Украйна заплашва глобалните доставки на храна

Кризата Русия - Украйна заплашва глобалните доставки на храна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Ескалиращото напрежение между основните световни доставчици на храни - Русия и Украйна - вероятно ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчогледово масло да търсят алтернативни доставки, предаде Ройтерс, позовавайки се на анализатори и търговци. Прекъсването може да повиши световните цени на храните, които вече са близо до многогодишни връхни стойности, предупреждават експерти.


Съобщава се, че двете страни представляват около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Търговците се притесняват, че евентуална военна ангажираност може да повлияе на движението на реколтата и може да принуди вносителите да заменят доставките от региона.


„Прекъсванията в доставките от Черноморския регион ще повлияят на цялостната глобална наличност. Купувачите от Близкия изток и Африка ще търсят алтернативни източници", каза за Ройтерс Фин Зибел, икономист по агробизнес в National Australia Bank.


Данните за доставка на Refinitiv показват, че около 70% от руския износ на пшеница през 2021 г е отишъл към купувачи в Близкия изток и Африка.


Търговците казват, че някои купувачи вече са пренасочили кораби към други доставчици поради опасения, че евентуално избухване на война ще доведе до дълги забавяния на натоварването.


„Корабите избягват да навлизат в Черно море поради военния риск", каза базиран в Сингапур търговец, добавяйки, че „вече има прекъсвания на доставките".


Анализатори предупредиха, че липсата на доставки от Черноморския регион може да повиши търсенето на пшеница от САЩ и Канада.


Световните цени на храните се движат на най-високото си ниво от десетилетие, водени от силното търсене на пшеница и млечни продукти.

Станете почитател на Класа