Канада изпраща войски до руската граница

Канада изпраща войски до руската граница
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Канада засилва военното си присъствие на границата на Русия и санкционира руския суверенен дълг, парламентаристи и компании, обяви премиерът Джъстин Трюдо, цитирайки това, което нарече "инвазия в Украйна".


До 460 членове на канадските въоръжени сили ще се отправят към балтийската страна Латвия, която има обща граница с Русия, за да се присъединят към 540-те канадски войници, които вече са разположени там.
Фрегата на Кралския канадски флот също се насочва към района, придружена от един или повече шпионски самолети CP-140 Aurora, съобщи Отава.


Правителството на Трюдо забрани на канадците да купуват руски държавен дълг и да имат каквито и да било финансови сделки с Донецк или Луганск, които Отава вижда като част от Украйна. Канада също така постави в черния списък руските парламентаристи, които гласуваха за признаването на двете републики в Донбас за независими, както и руските банки, военни контрагенти и компании.


„Канада и нашите съюзници ще защитават демокрацията. Ние предприемаме тези действия днес, за да се противопоставим на авторитаризма. Народът на Украйна, както всички хора, трябва да бъде свободен да определя собственото си бъдеще", каза Трюдо.


Понастоящем премиерът управлява съгласно Закона за извънредни ситуации, на който се позова миналата седмица – за първи път в историята на Канада – за да потуши протеста на камиони срещу мандата му за ваксиниране.


Санкциите на Отава и разполагането на войски следват примера на Вашингтон, който обяви и двете мерки по-рано във вторник. Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на около 800 американски войници, които в момента са в Италия, да се преместят в балтийските държави, като същевременно изпрати от Германия в Полша осем самолета F-35 и 32 ударни хеликоптера Apache от техните бази в Германия и Гърция.

Станете почитател на Класа