Белият дом коментира възможността за среща Байдън-Путин

Белият дом коментира възможността за среща Байдън-Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Вашингтон се отказа от зараждащите се планове за среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, заради признаването от Русия на отцепилите се републики на Украйна, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Тя добави, че администрацията на Байдън все още се надява на дипломатическо решение на кризата.


„Никога няма да затворим напълно вратата на дипломацията и не мисля, че държавният секретар също е направил това", каза Псаки, позовавайки се на коментарите на държавния секретар Антони Блинкен, който отмени преговорите с руския си колега, Сергей Лавров. Псаки отбеляза, че срещата между Блинкен и Лавров е трябвало да проправи пътя към срещата на върха.


Говорейки на пресконференция заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, Блинкен каза, че „няма смисъл да се продължава срещата на фона на това, което САЩ виждат като инвазия на Русия в Украйна" Той осъди признаването на двете републики от Москва като „едро отхвърляне на дипломацията".


Попитана от репортер какво ще е необходимо, за да се върне срещата на върха Байдън-Путин обратно на масата, Псаки отговори: „Деескалация", като допълнително поясни, че „деескалацията означава преместване на войски, това означава деескалация от стъпките, които те [Русия] продължават да поемат на ежедневна база."


Псаки каза в неделя, че „Байдън е съгласен по принцип за среща с Путин". Всичко очевидно се промени, когато Путин обяви в понеделник, че Русия незабавно ще признае отцепилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народни републики за суверенни нации. Руският лидер във вторник спечели одобрението на депутите за разполагане на войски в чужбина като миротворци, в разкъсваните от война региони.


„Това, което искаме да направим, е да предотвратим мащабна инвазия, смърт и разрушения в Украйна, опустошение за украинския народ", каза прессекретарят. Тя каза, че „Байдън е обединил света" в противопоставянето на Путин и санкциите на САЩ ще повлияят на вземането на решения от Москва с течение на времето.


Псаки също се изказа срещу бившия президент Доналд Тръмп, който в радио интервю каза, че „Путин е надхитрил Байдън с гениална стратегия в украинския регион Донбас". Запитана за коментарите на Тръмп, Псаки каза: „Опитва

Станете почитател на Класа