Венецуелец отвори собствена фабрика за производство на нелимитирани LED крушки с тригодишна гаранция

Венецуелец отвори собствена фабрика за производство на нелимитирани LED крушки с тригодишна гаранция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Андерсън Сандовал е венецуелец, който чрез изследване на веригите на електрическите крушки с LED технология е успял да дешифрира как работят и да обърне практиката, прилагана от компаниите с икономическа цел, за програмирано, т.е. умишлено лимитиране на времето на живот на техните продукти, независимо от последствията за потребителите и околната среда.


През 2016 г., на 21-годишна възраст и наскоро завършил телекомуникационен инженер, Андерсън открива работилница за електроника в щата Мерида — в района на Андите на Венецуела, за ремонт на LED светлини и други електрически артикули. Икономическата криза в страната накара много хора, които обикновено биха избрали да закупят нов уред, да започнат да ги ремонтират.


Сред тези продукти бяха светлините, известни като „спестяваща" или „бяла светлина", които използват по-малко електроенергия от жълтата светлина с нажежаема жичка. Но когато тези осветителни тела биваха повредени, купуването на нови беше удар по джоба, който не всеки можеше да поеме, тъй като по-важни въпроси като храна, чистота, наред с други разходи, доминираха в домакинския бюджет.


Когато Андерсън започнал да проучва как работят схемите на LED крушките, за да ги поправи, той осъзнал, че тези осветителни тела са произведени така, че да се повредят за кратко време, тъй като използват повече енергия, отколкото трябва да консумират, което ги кара да генерират излишна топлина, която в крайна сметка ги поврежда и превръща в потенциален електронен отпадък.


След като идентифицирал проблема, той решил да даде решение, като произвежда по-ефективни светлини, с гаранция за потребителите, без планирано остаряване и със 100% национално производство. Разликата на неговите модели е в електронната схема, изработката и дизайна, като те не генерират излишна топлина. Неговите модели също имат полезен живот от 33 000 часа и тригодишна гаранция.


Към днешна дата младежът е проектирал три вида спестяващи крушки и няколко рефлектора с LED технология под марката Tedas (Anderson Sandoval Electronics Workshop). Имената на светлините са свързани с тяхната прилика с плодовете на царевицата.


„Нашите крушки са по-ефективни и икономични от търговски предлаганите светодиоди и много повече от лампите с нажежаема жичка, например, нашата най-голяма крушка консумира само 28 вата и осветява същото като 400-ватова нажежаема жичка. Освен това, когато завършат жизнения си цикъл, те не се изхвърлят, могат да бъдат ремонтирани и използвани повторно", обяснява създателят им.


Крушките Tedas се използват за всички видове пространства, от дома до открити и затворени места, които изискват силно и икономично осветление.


В момента крушките, които Андерсън започна да продава през септември 2021 г., се произвеждат в малък мащаб и, както той казва, по „занаятчийски" начин. Въпреки това той вярва, че неговият проект би могъл да генерира положително въздействие, ако се произвеждат в голям мащаб, защото освен че предлага значителни икономии на енергия на страната, той ще се грижи по-добре за околната среда с продукт, който се рециклира.


В допълнение към производството на крушки и рефлектори, Андерсън развива още няколко проекта: един за фенерчета без планирано остаряване, с по-дълготрайни батерии, висококачествени компоненти и страхотно осветление.


„Имаме и електрически велосипед във фаза на разработка, който ще работи с 12-волтови литиеви батерии и двигател, подобен на този на мотоциклет. Той е в процес на изследване на електрическите части и компонентите, които трябва да има за да се определи как да се направи инсталацията", обяснява той.

Станете почитател на Класа