Коренни жители на Колумбия с ултиматум към Coca-Cola

Коренни жители на Колумбия с ултиматум към Coca-Cola
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Лидерите на местните общности на Nasa и Emberá Chamí в Колумбия дадоха на Coca-Cola Company 10-дневен ултиматум, за да обясни причините, поради които използва марката им „без съгласие".


Чрез писмо, изпратено до ръководителите на компанията, лидерите на тези общности твърдят, че компанията е присвоила незаконно името „кока", което назовава „наследствена култура, наследена от мнозинството от народите Абя Яла и за която има международни механизми за защита, които гарантират насладата и ползването като цяло на културното и биологичното наследство на народите".


В писмото те подчертават, че искането идва по искане на Nasa Wala (Съветите на мъдреците), в качеството им на наследствени притежатели на древния лист от кока: „Те ни помолиха да проучим употребата без съгласие на марката Coca-Cola и самото растение, без да е отговаряло на законовите изисквания за тези ситуации в националните, андските и международните разпоредби за правата на човека."


Делото идва, след като гигантският конгломерат подаде "иск за нарушение" пред местно предприятие, което използва марката Coca Nasa. През декември миналата година Coca-Cola изпрати своите адвокати да забранят използването на името "кока" за продукти, базирани на тази култура. „Те заплашват със законови искове през следващите няколко дни. Освен крадци – са и шутове. Уважавайте коренните народи!", заклейми лидерът Фабиола Пинакуе, който отговаря за Coca Nasa.


Многонационалната компания се смята за "световен собственик" на регистрираната търговска марка в Колумбия, "за да разграничи множество продукти и услуги, по-специално безалкохолни напитки, за които иска изтеглянето на артикулите на компанията Piñacué". Тази компания предлага настойки, енергийни напитки, храни, лечебна кока и дори бира на основата на листа, кръстена Кока Пола.


Това не е първият път, когато компанията Piñacué е атакувана от мултинационалната компания. Всъщност Coca-Cola вече заведе дело срещу Coca Nasa за една от нейните енергийни напитки, наречена Cocasek, но го загуби.


Според уебсайта й, „Coca Nasa е продуктов проект, възникнал на територията на Наса, който има за цел да възвърне традиционната употреба на растението и да ограничи негативните въздействия, които незаконни групи и наркотрафикантите са генерирали около завода, който е част от тази местна култура за медицински и ритуални цели". Отговорът на местните общности на принудата на мултинационалните компании е насрещен иск, в който те твърдят, че „съществува регулаторна рамка, която защитава правата на народите пред лицето на монополните практики на компании, които неправилно се възползват и злоупотребяват с тяхното културно наследство. Coca Cola се е занимавала със злоупотреба поради използването не само на марката, но също и на наследството от листата на кока и неговите наследници".


Ако до 10 дни не получат обяснение от компанията и предложение за репарации, общностите потвърждават, че ще започнат съдебни и административни мерки срещу дружеството, в допълнение към вземането на решения като „забрана на продажбата на техите продукти в територии на местните жители".

Станете почитател на Класа