Експерти поставят под въпрос статута на биткойна като „цифрово злато“

Експерти поставят под въпрос статута на биткойна като „цифрово злато“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Различни анализатори поставиха под съмнение статута на биткойна като „цифрово злато" (способен да осигури съхранение на стойността, подобно на златото), след като във вторник криптовалутата падна до най-ниското си ниво от две седмици поради очевидния ефект от геополитическото напрежение в Източна Европа и нарастващата инфлация в САЩ.


Така наречените „бикове" го разглеждат като „актив - сигурно убежище", който може да служи като хедж срещу глобалната икономическа несигурност и нарастващите цени, които намаляват покупателната способност на суверенните валути.


Въпреки това, с нарастването на инфлацията в Съединените щати, криптовалутата загуби почти половината от стойността си в сравнение с най-високата си стойност за всички времена от близо 69 000 долара, достигната миналия ноември.


„Биткойн все още е в ранен етап на своята крива на спада, за да се постави твърдо в категорията „дигитално злато"", каза Виджай Айяр, вицепрезидент по международно и корпоративно развитие в крипто борсата Luno, пред CNBC.


От друга страна, експертите твърдят, че цифровите валути стават все по-тясно свързани с други спекулативни сектори на пазара, като акциите на технологични компании, които спадат поради опасения, че високите им цени могат да спаднат, тъй като Федералният резерв на САЩ и други централни банки започнаха да повишават лихвените проценти.


„Корелацията между криптовалути и акции е висока през последните месеци, както се вижда след новините, свързани както с инфлацията, така и с геополитическата ситуация в Русия и Украйна. Тази корелация показва, че биткойн се държи твърдо като рисков актив в момента, а не като безопасно убежище, за което беше рекламиран преди няколко години", каза Крис Дик, количествен оператор на B2C2, създател на крипто пазари.


Междувременно стойността на златото достигна най-високото си ниво от миналия 1 юни, като се повиши до 1913,89 долара за тройунция.

Станете почитател на Класа