Подписаха програмата на Airbus за военни дронове

Подписаха програмата на Airbus за военни дронове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Airbus подписа договор за разработването на нов военен дрон, с европейската агенция за доставки на оръжие, представляваща Франция, Германия, Италия и Испания.


Аерокосмическият гигант обяви в четвъртък договора за разработване на Евродрон с Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръжението (OCCAR).


Споразумението с OCCAR ще позволи на производителя да работи за производството на 20 системи и да осигури пет години първоначална експлоатация, като започва това, което той нарече „една от най-амбициозните европейски отбранителни програми".


Договорът беше подписан от Airbus и представители на трима подизпълнители, включително Airbus Defense and Space в Испания, Dassault Aviation във Франция и Leonardo в Италия.


Eurodrone бе описан от Airbus като „система за дистанционно пилотиране на средна височина с дълга издръжливост, която ще има гъвкави и адаптивни възможности, позволяващи му да участва в разузнавателни операции и мисии за вътрешна сигурност".


Компанията заяви, че ще се стреми да създаде устройство, което може да бъде интегрирано в гражданското въздушно пространство, за да осигури максимална ефективност, включително използването на директни полети, което ще намали времето, горивото и въглеродните емисии.


„Евродрон ще допринесе за поддържането на ключови компетенции и работни места в Европа, осигурявайки на въоръжените сили най-висока производителност и независими оперативни системи за години напред", каза Лусио Валерио Чиофи, генерален мениджър на Leonardo.


Airbus заяви, че разработването на дрона ще създаде повече от 7000 високотехнологични работни места и ще осигури на OCCAR „най-модерната безпилотна въздушна система, за да посрещне технологичните предизвикателства, водещи към европейски отбранителен суверенитет".

Станете почитател на Класа