Неочаквано: Непал е в центъра на напрежението между САЩ и Китай

Неочаквано: Непал е в центъра на напрежението между САЩ и Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

До голяма степен незабелязана от западния свят, хималайската нация Непал беше разтърсена от протести през последните няколко седмици, на фона на нарастващата опозиция срещу спорен пакет за помощ, подписан със Съединените щати през 2017 г.


В сделка, уредена в рамките на правителствената агенция за помощ на САЩ, Millennium Challenge Corporation (MCC), повече от 700 милиона долара бяха обещани на страната без излаз на море, като помощ и инвестиции в инфраструктура, в замяна на това, което се описва като „ангажимент за добро управление, икономическа свобода и граждански инвестиции" – както и за одобрение на антикитайската „Индо-тихоокеанска стратегия" на САЩ.


Непал, който отчаяно се нуждае от икономически растеж и инвестиции в инфраструктура, тепърва ще ратифицира споразумението в парламента поради разцепление в неговата управляваща коалиция, като двете му комунистически партии – едната от които е маоистка – смятат сделката за неприемливо посегателство върху националната суверенитет. Администрацията на Байдън е поставила краен срок за ратифицирането му до 28 февруари. Освен протестите в Непал, сделката предизвика и опозиция от Китай, който обвини САЩ в „принудителна дипломация".


Докато върховете на Хималаите замръзват, Непал сега се намира във все по-затоплящия се епицентър на глобално напрежение и в геополитическо дърпане на въже. Това обикновено се дължи на местоположението му, защото се намира точно между Индия и Китай, повдигайки въпроси в чия сфера на влияние трябва да бъде.


Връзката между Непал и Индия не винаги е била ясна и понякога спорна. В стремежа си да намери политическо пространство за себе си, Катманду също се стреми да изгради отношения с другия си голям съсед, Китай. В крайна сметка Непал е една от малкото страни в света, където маоистката идеология продължава да бъде сила в основната й политика.


През последните години геополитическото напрежение се засили, като САЩ се стремят да сдържат Пекин, а Китай и Индия се конкурират един срещу друг. Тази влошаваща се картина доведе до битка за бъдещето на Непал. Тъй като китайската икономика е надраснала тази на Индия, нейното икономическо значение за собственото развитие на Непал значително се увеличи, като в ход е проект на инициативата „Един пояс, един път" за изграждане на железопътна линия между Тибет и Катманду.


От 2015 г. Пекин изпревари Индия като най-голям източник на чуждестранни инвестиции в страната. Според данни на Bridge Consulting, Китай е продал и дарил до 23 милиона ваксини на Непал – достатъчно, за да покрие половината от населението му – отслабвайки позицията на Индия като традиционен източник на ваксини за Катманду. Непал също изрази подкрепата си за закона за националната сигурност на Китай.


Като се има предвид всичко това, не е изненада, че САЩ се стремят да упражнят влиянието си и в Непал. Въпреки че Индо-Тихоокеанската стратегия е в основата си базирана на море, а Непал е без излаз на море, позицията му е важна, особено ако Америка може да прокара път към военно сътрудничество срещу Китай и да проектира влиянието си в Тибет.


В резултат на това, като един от началните действия на администрацията на Тръмп за региона, САЩ предложиха инвестицията от 700 милиона долара, чрез MCC. Сделката имаше очевидна привлекателност – с БВП на глава от населението от едва 1115 долара, Непал е много беден и бе претърпял хуманитарна катастрофа през 2015 г. заради осакатяващо земетресение.


В резултат на това беше неразумно да се очаква правителството да отхвърли подобно предложение. Но фактът, че идва с „уловката" за одобрение на Индо-тихоокеанската стратегия на Америка, е очевидно проблематичен, тъй като това би наклонило страната срещу един от най-важните й партньори: Китай. Това доведе до широко разпространена опозиция срещу пакета помощи.


Какво се случва е ясно. Въпреки че основните фокуси на напрежението между САЩ и Китай досега са Тайван, Южнокитайско море и Синдзян, не трябва да се пренебрегва и Непал. Има геополитическа борба за нацията, която в идеалния случай иска да остане независима, неутрална и необвързана. Дали това е възможно, остава да видим, тъй като сега правителството е изправено пред някои трудни решения, като свързаните с него правомощия започват да изискват то да вземе страна.

Станете почитател на Класа