Пазарът на криптовалути се срина заради напрегнатата глобална ситуация

Пазарът на криптовалути се срина заради напрегнатата глобална ситуация
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Биткойн се понижи рязко в четвъртък, след подобна тенденция на пазарите на акции на фона на инвеститорите, които бягат от рискови активи към по-сигурни опции в резултат на ескалацията между Русия и Украйна.


Най-популярната виртуална валута в света спадна с 11% през последните 24 часа, слизайки под $35 000. Въпреки че по-късно електронната валута регистрира лека корекция към стойности от близо 36 000 долара, в седмично изражение тя се обезцени с около 15%, според записите на сайта CoinMarketCap.


Останалите основни криптовалути съпътстваха падането, като Ethereum загуби в пъти повече и подмина границата от 2400 долара, а подобен процент на спад регистрира XRP, който достигна стойност под 0,64 долара за единица.


Ескалацията на конфликта между Москва и Киев предизвика сътресения на световните финансови пазари. Възможността за пълномащабна война между двете страни породи опасения сред инвеститорите, които се втурнаха да се освобождават от по-рискови активи – акции и криптовалути – в полза на традиционно считаните за по-безопасни опции като злато и стабилни валути.

Станете почитател на Класа