Петролът надхвърли 105 долара заради конфликта между Русия и Украйна

Петролът надхвърли 105 долара заради конфликта между Русия и Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, като основният глобален еталон за суров петрол Брент надхвърли 105 долара за барел за първи път от 2014 г., на фона на опасенията, че ескалиращата криза между Русия и Украйна заради регионите на Донбас може да наруши глобалните енергийни доставки.


Оттогава цената на суровия петрол Brent скочи до над 105 долара за барел – най-високата стойност от над седем години. Фючърсите на американския суров петрол Западен Тексас (WTI) се покачиха с над 8% до 100 долара за барел – най-високото ниво от 2014 г.


Цените на петрола се повишиха над 20 долара за барел от началото на годината на фона на опасенията, че САЩ и Европа ще наложат санкции на руския енергиен сектор, нарушавайки доставките.


„Тази нарастваща несигурност във време, когато петролният пазар вече е стегнат, го прави уязвим и затова цените вероятно ще останат нестабилни и повишени", каза за Ройтерс Уорън Патерсън, ръководител на изследването на стоките на ING.


Анализаторите изразиха опасения, че ситуацията може да се влоши, ако Западът наложи санкции върху търговията с енергия. Русия е вторият по големина производител и износител на суров петрол в света.


„Проблемът не е само в геополитическия риск, а в по-нататъшното стягане на предлагането", каза икономистът на OCBC Bank Хауи Лий, цитиран от редица медии. „Доставката на руски петрол ще изчезне за една нощ, ако страната бъде изправена пред санкции и ОПЕК не може да произвежда достатъчно бързо, за да покрие тази зейнала дупка", добави той.

Станете почитател на Класа