Folha de S. Paulo: Западът отслабва, Изтокът тръгва напред

Folha de S. Paulo: Западът отслабва, Изтокът тръгва напред
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Западът отслабва, Изтокът заема неговото място, пише авторът на бразилското издание Folha de S. Paulo. Русия засили позициите си на световния пазар на суровини и влезе в конфронтация със Запада. Китай не я осъди. Освен това сътрудничеството между Москва и Пекин само се засилва, отбелязва авторът на статията.

 

Folha de S. Paulo: Западът отслабва, Изтокът тръгва напред

 

 

Русия зае силни позиции на пазарите, а Путин започна конфронтация с великите сили. Китай не го осъди.

 

Всички мислят за това. Владимир Путин просто игнорира телефонни обаждания и посещения от най-богатите страни в Европейския съюз, както и от САЩ и нахлуа в Украйна по суша, вода и въздух. Действията са ясно обмислени и внимателно координирани.

 

В продължение на седмици той даваше да се разбере, че не иска да предаде Украйна на НАТО, защото блокът така й предоставя възможност за разполагане на ракети точно на руските граници.

 

Има намеци, че Западът отслабва и тъй като не може да има вакуум на властта, Изтокът излиза напред.

 

Има признаци, че Путин се е подготвял за този напрегнат момент, включително за предвиждане на мащаба на икономическите санкции срещу Русия, основният начин да се отговори на случващото се.

 

Привидното му спокойствие и увереност се дължат на факта, че повечето от шахматните фигури от неговата военна игра са уверено поставени на друго поле: става дума за пазарите на суровини.

 

В началото на февруари, когато кризата в Украйна вече се развихряше, сътрудничеството между Русия и Китай се засили още повече. Путин посети Пекин, за да участва в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.

 

В изрично послание към Запада, особено към Съединените щати, Путин и президентът Си Дзинпин обявиха споразумение „без граници“ в икономическата и политическата сфера.


Това сближаване засилва формирането на изток на мощен блок, воден от Китай, който изтласква западните страни.

 

Поради всички тези стъпки двете държави, които бяха най-големите империи на Изток, обръщат гръб на Запада. Путин с нахлуването си в Украйна направи нова, по-смела стъпка, влезе в конфронтация със Запада – развитата група европейски държави и САЩ.

 

Да, всичко сочи, че президентът на САЩ Джо Байдън е прав. Наистина има признаци, че Путин иска да възстанови Съветския съюз. А какво иска мълчаливият Китай?

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа