Защо разпадането на Русия на 8-10 части е по-възможно от всякога

Защо разпадането на Русия на 8-10 части е по-възможно от всякога
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2022
  • Share:

Георгий Тука е бивш заместник-министър на временно окупираните територии и вътрешно разселените лица, бивш ръководител на ВГ в Луганск. Анализът му е публикуван в украинското издание "Главред".

 

Днес само едно обстоятелство дели Руската федерация от началото на разпада. Русия трябва да изчезне от картата на света като единна държава във вида, в който съществува сега. Тя трябва да се превърне в редица независими държави.

 

Когато ми казват, че това е утопия, винаги отговарям, че помня много добре състоянието на Руската федерация в началото на 90-те. Тогава Уралската народна република, начело с губернатора ѝ, дори отпечата свои собствени пари.

Татарстан и Башкортостан затвориха въздушното си пространство за самолетите на тогавашния Аерофлот. Провъзгласено беше създаването на Далекоизточната народна република. По това време допитване сред населението в Калининград показа, че повече от 90% се смятат за част от ЕС, а не Русия. Прекрасно помня всичко това.

 

Затова разпадът на Руската федерация е напълно възможен. И войната в Украйна може да даде тласък на този разпад.

 

Впрочем това в голяма степен зависи от позицията на САЩ и Великобритания. Защо?

 

През 90-те години, когато започна процесът на разпад на Русия точно британците и американците се изплашиха от евентуалните последствия от неконтролираното разпространение на ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение.

 

И именно благодарение на действията на Съединените щати беше възможно да се запази Русия в сегашната ѝ конфигурация.

 

Малко хора си спомнят, но в онези дни три товарни самолета с пари в брой кацнаха в Русия: два в Москва, един в Санкт Петербург. Това беше направено, за да бъде подкрепена руската икономика, която беше на командно дишане.

Именно в онези дни се появиха "бутчетата на Буш", над които все още се подиграват руските пропагандисти. Но именно благодарение на тези пилешки бутчета руското общество беше спасено от неминуем глад.

 

Днес в САЩ е актуална същата парадигма, която беше в сила през 90-те години. Ако е възможно тази парадигма да се промени в друга – че Русия неизбежно ще се разпадне на 8-10 независими държави, но с установяване на контрол върху разпространението на оръжия, няма да има пречки, които да предотвратят разпадането на Руската федерация.

 

Станете почитател на Класа