Полските власти окупират руски дипломатически имоти във Варшава

Полските власти окупират руски дипломатически имоти във Варшава
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.04.2022
  • Share:

Полските власти са окупирали сграда във Варшава, която е руска дипломатическа недвижима собственост, каза руският посланик в Полша Сергей Андреев пред руски журналисти в понеделник.


„Тази сутрин съдебни изпълнители пристигнаха в обекта на нашата дипломатическа собственост във Варшава на адрес Sobieski, 100 и поискаха да предадат тази сграда на полската държавна хазна, представлявана от кметството на Варшава", каза посланикът.


„Началникът на консулския отдел на посолството пристигна там и каза, че това е обект на руска дипломатическа собственост и съответно ние не сме съгласни за изземването му от полските власти. Въпреки това нашият протест беше игнориран. Полски представители прерязаха брави на портата и входната врата с циркуляр и окупираха сградата", обясни Андреев.


По думите на посланика руското посолство е изпратило протестна нота до полското външно министерство заради неьтствие със споразумението, датирано от 70-те години на миналия век. Полската страна не е прекратила споразумението и то остава задължително. Сградите и инфраструктурата са построени на този обект от СССР с дипломатически цели и съответно това е обект от руските дипломатически недвижими имоти", каза Андреев.


Коментирайки изявлението на кметството на Варшава, че планират да прехвърлят сградата на украинската страна за по-нататъшно ползване, Андреев предупреди: „Поради обструкционистката позиция на полските власти, които дълги години възпрепятстваха регистрацията на този обект като руска недвижима собственост, ние бяхме лишени от възможността да го използваме. Съответно той беше изоставен в продължение на много години, беше в окаяно състояние, деградира и сега е в аварийно състояние. Не знам кой ще живее там, но в момента е категорично неподходящ за презаселване. Има нужда от дълъг и скъп ремонт", каза той.

Станете почитател на Класа