Използва ли Русия химическо оръжие в Украйна? Експертите са скептични

Използва ли Русия химическо оръжие в Украйна? Експертите са скептични
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.04.2022
  • Share:

Украинските сили, скрити в обсадения град Мариупол, обявиха в понеделник, че руснаците са използвали „отровно вещество с неизвестен произход" – но през следващите 24 часа се оказа трудно да се намерят доказателства, потвърждаващи, че това е атака с химическо оръжие.


Оскъден първоначален доклад, циркулиращ в социалните медии, описва жертвите като имащи „дихателна недостатъчност" и доста специфичната диагноза „вестибуло-атактичен синдром", номинално проблеми с вътрешното ухо, водещи до замаяност и може би повръщане, потрепване на очите и загуба на равновесие.


Британският външен министър Лиз Тръс каза, че Обединеното кралство спешно разследва, докато говорител на Пентагона каза, че „докладите ако са верни, са дълбоко обезпокоителни". Но някои наблюдатели изразиха скептицизъм, че наличните доказателства сочат към атака с химическо оръжие.


Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че твърдението е било взето „възможно сериозно" – но той не се върна към него във вторник в реч пред литовския парламент, въпреки че спомена за други руски военни престъпления.


Видео от батальона "Азов", украинска националистическа група, свързана с крайната десница и стоящи зад първоначалния репортаж в социалните мрежи, беше пуснато в Telegram. То показва три жертви, които не изглеждаха сериозно пострадали при инцидент, който видимо е с ограничен обхват.


Първият, мъж на средна възраст, описва, че видял „бял дим", идващ от фабриката, най-вероятно огромния стоманодобив „Азовстал" в източната част на града и едно от двете места, където украинските сили се задържат. Димът или мъглата, каза той по-късно, имали „сладък вкус". Мъжът каза, че „изведнъж се му прилошало, получил шум в ушите, тахикардия (ускорено сърцебиене) и е паднал. „Мама изгуби съзнание и три пъти бе реанимирана", добави мъжът. Възрастна жена, заснета след това в импровизирано легло, се оплака, че все още не може да ходи.


Трета жертва, лежаща по гръб с ясно възпалени очи, също описва „мъгла, по-скоро като дим след експлозия. Беше много трудно да се диша, чувствах се замаян и краката ми бяха като памук".


Военен командир заключи, че са използвани „мощни токсични вещества със задушаващо действие" – но призна, че не е възможно да се извърши токсикологичен анализ.


Твърде рано е да се каже категорично какво се е случило. Експертът по химически оръжия, Дан Кашета, предупреди, че дистанционната диагноза винаги е била трудна и постави под въпрос защо в първоначалния доклад е била използвана такава специфична медицинска фраза като вестибуло-атактичен синдром. „Въз основа на наличните доказателства остава неясно дали химикали, да не говорим за химически оръжия, са били използвани, на атакуваното място има много възможности конвенционални или запалителни оръжия да причинят химически проблеми поради пожари и експлозии", каза Кашета.


Елиът Хигинс, основателят на агенцията за разследваща журналистика Bellingcat, каза „Симптомите, описани във видеото, са несъвместими с нито един нервнопаралитичен агент, с който съм запознат".


Разследванията във Великобритания и САЩ продължават. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви през нощта, че САЩ имат опасения относно способността на Русия да използва „агенти за борба с безредиците, включително сълзотворен газ, смесен с химически агенти". Сълзотворен газ е забранено химическо оръжие по време на война, въпреки че е законно за полицейските сили да го използват по целия свят.


Но ефектът от инцидента – със заснети три жертви – изглежда ограничен и е трудно да се очаква да провокира значителен военен отговор на този етап. С Мариупол, обкръжен от руските сили и недостъпен за външни лица няма изгледи за независимо разследване.


Допълнителна информация може да промени картината, но за момента инцидентът в понеделник може да не е толкова сериозен, колкото първоначално се описваше.

Станете почитател на Класа