И индонезийците се борят със скъпо олио за готвене

И индонезийците се борят със скъпо олио за готвене
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

Докато милиони индонезийци пътуваха до родните си градове, за да отпразнуват Ид ал-Фитр, на повечето семейни събирания се обсъждаше една обща борба: с цената на олиото.


„Винаги съм домакин на празненствата на Ид ал-Фитр за моето голямо семейство. Готвя всичко за около 20 от нас. Но тази година е първият път, когато трябваше да ги помоля да се включат, защото олиото е толкова скъпо, и наистина не мога да се справя сама", каза Елифа Картини.


Палмовото масло е най-широко използваното готварско олио в Индонезия. Подобно на много хора, Картини го използва за семейството си и за своя бизнес - фирма за кетъринг. Но нарастващата цена на олиото за готвене създава изключителни трудности за нейния бизнес.


Елифа каза „В нормални времена олиото струваше около 15 000 Rp ($ 1,04) за литър, но през последните няколко месеца цената продължава да расте до 30 000 Rp за литър. Преди да се покачи толкова много, първо изчезна от магазините и пазарите. Трябваше да се редя на опашка с часове, само за да получа един литър. Понякога дори трябва да отида в друг район, за да го намеря. Но когато достигна 30 000 Rp за литър, просто се отказах. Цената просто вече няма смисъл", каза тя.


Мохамад Фейсал, изпълнителен директор на Индонезия в Центъра за реформа по икономика (CORE), каза, че има две основни причини за скока в цените: въздействието на пандемията и войната в Украйна.


Индонезия е най-големият производител на палмово масло в света. Фейсал каза, че миналата година страната е преживяла скок в случаите на Covid и това се отразило на доставките на палмово масло. Производителите не успяха да отговорят на нивата на търсене, тъй като Covid засегна работната сила и наруши производството. Отделно, доставките на друго популярно олио за готвене – слънчогледовото – бяха затруднени след нахлуването на Русия в Украйна, като и двете са сред основните световни износители на слънчогледово масло.


В опит да увеличи доставките в Индонезия, от 28 април правителството забрани износа на готварско олио и неговите суровини. Политиката бе предназначена да осигури „изобилни и достъпни местни доставки на олио за готвене".


Картини обаче не е забелязала промяна след забраната за износ и макар да е виждала много колебания в цените на палмово масло в миналото, това е най-лошото досега. „Цената скочи твърде високо. Обикновено такива промени продължават само около месец, но това е най-дългата. Колко месеца още трябва да страдаме?" пита тя.

Станете почитател на Класа