Шри Ланка - първото домино, което пада пред лицето на световна дългова криза

Шри Ланка - първото домино, което пада пред лицето на световна дългова криза
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

Няма система за фалит за държавите, но ако имаше тогава южноазиатската страна Шри Ланка – с последните си 50 милиона долара резерви – щеше да е първа на опашката, след седмици на протести и задълбочаваща се криза.


Екип от Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица започна да работи с Коломбо за спасителен план, който ще включва сериозен пакет от реформи, както и финансова подкрепа. Но както МВФ и Световната банка знаят много добре, става дума за нещо повече от лошо управление на отделна страна. Те се страхуват, че Шри Ланка е показател за случващото се в света.


По целия свят страните с ниски и средни доходи се борят с тристранна криза: пандемията, растящата цена на дълга им и увеличението на цените на храните и горивата, след инвазията на Русия в Украйна.


Дейвид Малпас, президент на Световната банка, обясни притесненията си на пролетната среща на организацията миналия месец. „Дълбоко съм загрижен за развиващите се страни. Те са изправени пред внезапни увеличения на цените на енергията, торовете и храните и вероятното увеличаване на лихвения процент. Всеки ги удря силно."


ООН се опита да определи количествено проблема. Неговият отдел за търговия и развитие, UNCTAD, заяви в неотдавнашен доклад, че има 107 държави, изправени пред поне един от трите шока: покачване на цените на храните, покачване на цените на енергията или по-строги финансови условия. И пред трите шока са изправени 69 държави – 25 в Африка, 25 в Азия и Тихия океан и 19 в Латинска Америка и Тихия океан.


Списъкът на страните, които изглеждат уязвими, е дълъг и разнообразен. МВФ започна спасителни преговори с Египет и Тунис –големи вносители на пшеница от Русия и Украйна – и с Пакистан, който наложи прекъсвания на тока поради високата цена на вносната енергия. Страните от Субсахарска Африка, които се наблюдават внимателно, включват Гана, Кения, Южна Африка и Етиопия. Аржентина наскоро подписа дългово споразумение на стойност 45 милиарда долара с МВФ, но Салвадор и Перу от Латинска Америка, също са изложени на риск.


От месеци се говори, че Турция ще бъде първото домино, което ще падне, но въпреки годишната спекулативна инфлация от 70% и нетрадиционния подход към управлението на икономиката, все още, за разлика от някои други застрашени страни, Турция е в състояние да изхрани собствения си народ.
Войната в Украйна доведе до това, че инвеститорите търсят убежището на щатския долар, натискайки надолу стойността на валутите на нововъзникващите пазари. По-високите лихви от Федералния резерв, усложниха проблема.


Кризите на нововъзникващите пазари не са нищо ново, но международната общност не е подготвена да се справи със задаващия се дългов проблем. Това може да се окаже скъпо. Шри Ланка е първата страна, която се изкривява под нарастващия икономически натиск, предизвикан от войната в Украйна. Едва ли ще е последната.

Станете почитател на Класа