Банката на Русия идентифицира основните рискове за своя базов сценарий

Банката на Русия идентифицира основните рискове за своя базов сценарий
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.05.2022
  • Share:

Несигурността на базовия сценарий, представен по-рано от Банката на Русия, остава изключително висока, смята регулаторът. По този начин сценарият значително зависи от развитието на геополитически фактори, както и от способността на икономиката да се адаптира към новите условия, посочват от Банката на Русия.


В същото време в средносрочен план преобладават проинфлационните рискове, въпреки че влиянието им е намаляло спрямо края на февруари, отбелязва Банката на Русия. Сред основните рискове регулаторът посочи по-нататъшното засилване на външнотърговските и финансовите ограничения, по-значителен спад в потенциала на руската икономика, отколкото се очакваше в базовия сценарий, както и повишаване на инфлационните очаквания.


Динамиката на обменния курс на рублата също ще остане важен фактор, влияещ върху динамиката на инфлацията и инфлационните очаквания.


Основните деинфлационни рискове в базовия сценарий включват по-нататъшно затягане на паричните условия поради запазването на високорискова премия в лихвите по кредитите и повишените изисквания на банките към кредитополучателите на фона на висока несигурност. „Това заедно може да доведе до по-значително забавяне на кредитната активност", обясни регулаторът. Тези рискове включват също по-бързо възстановяване на доставките срещу поддържане на висок процент на спестявания и ниска потребителска активност.


На предишното си заседание през април Банката на Русия ревизира значително средносрочната си прогноза. Така, според регулатора, икономиката на Русия през 2022 г. ще се свие с 8-10% през 2022 г., през 2023 г. - в рамките на 0-3%. Банката на Русия очаква икономиката да се върне към растеж през 2024 г. Инфлацията в Русия през 2022 г. ще нарасне до 18-23%. Процентът ще намалее до 5-7% през 2023 г. и ще се върне до 4% през 2024 г.

Станете почитател на Класа