Русия: Необходим е диалог как да се предотврати Третата световна война

Русия: Необходим е диалог как да се предотврати Третата световна война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.06.2022
  • Share:

Русия смята, че това, което трябва да се направи, е да се обсъди не дали ще избухне Трета световна война, а как да се предотврати такава, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
„Възможна ли е Трета световна? Може би тя вече е в ход? Каква форма ще приеме? Това са теми, които мнозина обсъждат. Вместо да говорим за Третата световна, ще бъде по-добре да говорим за как да я предотвратим", каза тя на брифинг.
Дипломатът подчерта, че от години „Москва сочи, че международното право и Организацията на обединените нации трябва да служат като предпазна мрежа срещу Трета световна война. „Тъй като са създадени след Втората световна война като гаранция за предотвратяване на Третатасветовна война, по един или друг начин, те си вършеха работата", посочи тя.
Говорителят отбеляза „3-4 години Русия отбелязва желанието на колективния Запад да премахне международното право и вместо това да въведе световен ред, основан на правила".
„Това е изключително опасно, защото това предполага диктатура на една група държави, което по този начин заплашва да наруши баланса в световен мащаб, като същевременно прави невъзможно други държави да преследват своите интереси. Всяка държава има право на суверенна външна и вътрешна политика, да защитава законно. своите интереси, да развива икономиката си, да защитава хуманитарните права, да защитават и сигурност", продължи тя.
„Когато една група държави грабне властта или се стреми да я превземе, могат да се очакват много неприятности. Ние се опитахме да кажем на световната общност за това по всякакъв начин и да предадем тази истина, че диктатът на един полюс е невъзможен и ще води до разрушителни последици", заключи Захарова.

Станете почитател на Класа