Лавров: „Няма дим без огън“

Лавров: „Няма дим без огън“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.06.2022
  • Share:

Изявлението на висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел, че ЕС трябва да се превърне в сериозна военна сила, са само думи, „но няма дим без огън", каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след посещение в Саудитска Арабия.
„Вероятно това са преди всичко само думи, но няма дим без огън. В Европейския съюз наистина има толкова силно русофобско крило, което дълги години ефективно налага позицията си на всички останали, експлоатирайки принципа на солидарност и консенсус. Това крило сега засилва дейността си", каза Лавров.
„Изявленията на Борел, въпреки неуместността на войнствените думи, идващи от устата на висшия дипломат на Европейския съюз, отразяват тенденцията, която агресивно малцинство налага върху целия Европейски съюз. И идеалът за това малцинство е военизиран Европейски съюз като придатък на НАТО", каза министърът.
Министърът също така определи изявленията на германския канцлер Олаф Шолц за намерението на Германия да стане основна военна сила на ЕС като доказателство за възраждащи се „доминационни стремежи" в страната.
„Взехме под внимание изявлението на германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че Германия ще стане основна военна сила в Европейския съюз. Вече прочетох обратна връзка от наблюдатели, които казват, че са сериозно объркани, че подобни изявления са направени от германския лидер". каза Лавров.
„Това предизвиква някои мисли, защото това далеч не е единственото доказателство за възраждането на доминационните стремежи в Германия", каза висшият дипломат на Русия.
"Подобни изявления трябва да бъдат чути от другите членове на ЕС и трябва да станат предмет на сериозен разговор. Разговор за това как Европа ще се развива по-нататък и как ще продължи да черпи поуки от тежката си история от миналите векове." каза Лавров.

Станете почитател на Класа