The American Conservative: Зеленски е отчаян, искането му Русия да бъде призната за спонсор на тероризма премина всички граници

The American Conservative: Зеленски е отчаян, искането му Русия да бъде призната за спонсор на тероризма премина всички граници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Отчаяният опит на украинския президент Владимир Зеленски да принуди Запада да признае Русия за държава спонсор на тероризма е насочен единствено към извличане на собствена изгода и няма основание. Това мнение изрази политическият коментатор Дъг Бандоу в статия за списанието The American Conservative.

„Досега Зеленски безуспешно тласкаше Запада активно да се намеси военно в украинската криза. Сега той се опитва да принуди Вашингтон да обяви Москва за спонсор на тероризма. Идеята му обаче има само един проблем:

Русия не е страна, спонсорираща тероризма“, отбеляза авторът.

Журналистът подчертава, че Съединените щати постоянно злоупотребяват с този термин, поставяйки етикета «спонсор на тероризма» на държави, които не харесват.

Като пример той посочва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Според автора на статията поради тази практика истинският смисъл на термина се е оказал изключително размит, което на теория позволява дори самият Вашингтон да бъде обявен за спонсор на тероризма.

„С такива неясни критерии може да се твърди, че Съединените щати, чиито войни през последните две десетилетия донесоха огромен брой цивилни жертви, трябва да бъдат в този списък“, пише Бандоу.

Авторът също така подчертава, че обявяването на Русия за спонсор на тероризма ще има две важни последици: ще има изключително негативно въздействие върху отношенията на САЩ със страните, които продължават да си сътрудничат с Москва, и също така значително ще усложни регулирането на конфликта. в Украйна чрез преговори.

„Политическите искания на Зеленски преминаха всички граници…Единствените, които могат да се възползват от това, са тези, които се надяват да воюват с Русия до последния украинец, независимо от опустошителните последици за самата Украйна“, завършва авторът.

В края на юли Сенатът на САЩ прие резолюция, призоваваща Държавния департамент да признае Русия за «държава-спонсор на тероризма» заради събитията в Чечня, Грузия, Сирия и Украйна. Със същата молба към Вашингтон преди това се обърна и официален Киев.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предупреди, че самият Конгрес ще включи Русия в списъка, ако Държавният департамент не го направи.

Според прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, Кремъл е крайно негативно настроен към възможните последици от тази стъпка за отношенията между двете страни.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа